Hlavní obsah

Pražské quadriennale letos zaplní i ulice a náměstí

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od pátečního dopoledne se veřejnosti otevřou brány pražského Výstaviště, které hostí 11. ročník mezinárodní soutěžní výstavy scénografie a divadelní architektury, Pražské quadriennale (PQ).

Článek

Na otázku, zda a jak vystavovat scénografii, spojenou úzce s divadelním představením, odpovídají pořadatelé tím, že invenčně řešené prezentace v Průmyslovém paláci doplňují bohatým akčním programem v ulicích pod názvem Praga Theatralis.

Hned první den budou v okolí náměstí Republiky či cestou ze stanice Národní třída k Divadlu Komedie k vidění v šestimetrové výšce na vybraných objektech staříci a stařenky na židlích, věnující se svým běžným činnostem, jako je čtení novin či konzumace jídla. V podvečer zahájí představení Alchymista před Průmyslovým palácem velký Ptačí průvod kostýmů Prahou, inspirovaný Aristofanovou komedií Ptáci, v sobotu se bude na Kampě skládat obraz aztécké bohyně Coatlicue z tisíců výstřižků českých novin.

V neděli od 13 a 17 hodin bude na náměstí Republiky uveden Něžný bagr - duo pro tanečníka a bagr francouzské choreografky Dominique Boivinové. Závěrečný den PQ, 24. června, vás mohou zaskočit Na Příkopě a v MHD pouliční konflikty inscenované Miroslavem Bambuškem. Každý den bude na Výstavišti probíhat Second Hand Fashion - prezentace kostýmů a objektů z recyklovaného oblečení. Podobných akcí připravili organizátoři PQ na pět set.

Vejdivyjdi, Babylónská věž i Tröster

Na své si ale přijdou i ti, kteří přicházejí na PQ za scénografií. I letos naleznou tři základní výstavní linie - Sekci národních expozic, Studentskou sekci Scenofest a Sekci architektury a technologie. Vystavovatelé z téměř 60 zemí si mohli zvolit vlastní téma expozice, výsledkem je několik okruhů zabývajících se národní specifikou, procesem a estetikou designu a odrazem politiky ve scénografii.

Česká expozice je dílem bratří Formanů a podle Matěje Formana by měla zaměstnat všechny smysly. Pod názvem Vejdivyjdi nabídne pouťově cirkusovou atrakci, která by měla návštěvníkům zprostředkovat aktivní zážitek scénografie. Tematicky vychází z představení Nachové plachty uvedeného na divadelní lodi Tajemství. Součástí PQ je i obsáhlá výstava díla významného českého scénografa Františka Tröstera v pražském Obecním domě.

Studentský scénofest, do kterého je přihlášeno na 5000 účastníků, obsahuje workshopy, přednášky, semináře, diskuse a akce, jako je stavba Babylónské věže a prostorové ztvárnění Aristofanových Ptáků. Každý den se představí některá z účastnických zemí, Den ČR se koná 19. června. Český divadelní design budou prezentovat výtvarné týmy kolem režisérů Miroslava Bambuška, Jana Nebeského, Vladimíra Morávka či SKUTR.

PQ je soutěžní, takže nejlepší expozice si odnese Zlatou trigu, o níž rozhodne mezinárodní porota. Českou republiku v ní zastupuje výtvarník a hudebník Vladimír Franz. Kromě statutárních cen (Zlatá triga, zlaté a stříbrné medaile v jednotlivých sekcích) bude udělena i Cena UNESCO na podporu umění v oblasti performing arts, určená mladým umělcům působícím v rámci významných mezinárodních akcí. Program i další informace o PQ jsou k dispozici na www.pq.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám