Hlavní obsah

Edith Piaf: City a drama vetkané do písní

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne, ničeho nelituji. Jak jinak by mohl vrcholit film o Edith Piaf? Její osud strhuje i dojímá neméně než její písně. Však také skrze ně svůj život na nejslavnějších světových pódiích znovu a znovu prožívala. Francouzský režisér Olivier Dahan se zaříká, že nenatočil životopisný film.

Článek

Pravda je to do té míry, že ne vše ze života Edith Giovanny Gassionové, později Žabce-Vrabce čili "la môme Piaf" a pak už navždy jen Edith Piaf, se do více než dvouhodinového filmu vešlo. Nicméně vše podstatné se dozvíme, a nádavkem dostaneme až zahlcující spoustu citu, nádherného zpěvu - a také kousky Prahy, kde se většina filmu natáčela.

Dahan nevypráví klasicky od začátku do konce. Z posledních Edithiných dnů se vrací do časů, kdy jako dítě pouliční zpěvačky a akrobata sedávala na chodnících, část dětství prožila v nevěstinci své babičky a pak sama začala na ulicích zpívat.

Chvíle slávy a štěstí se - bez ohledu na časovou osu - střídají s obdobími sebedestrukce, obraz nadšené mladé zpěvačky přejde do pohledu na revmatismem zkroucenou "stařenku", která zemřela v pouhých osmačtyřiceti letech.

Trochu zamrzí, že poměrně málo místa zbylo na prostředí a atmosféru tehdejší pařížské bohémy, na osobnosti jako Jean Cocteau či Yves Montand, s nimiž se Edith přátelila a jež milovala. Za všechny se prakticky jen mihne Marlene Dietrichová. Také z jejích milenců je více prostoru věnováno jen největší lásce, boxerovi Marcelu Cerdanovi, jinak Dahan poskytl mnohem víc místa (ne zcela ústrojně) právě dětství.

Originální nahrávky

Písněmi režisér nešetřil - od nejslavnějších jako Milord, Harmonikář, Můj život v růžové či zmíněná Ne, ničeho nelituji až k neznámým písním z Edithiných začátků. Pro většinu bylo možné použít originální nahrávky, tam, kde se nedochovaly v potřebné kvalitě nebo vůbec neexistují, zpívají výborně jiné zpěvačky.

Nejsilnější oporou filmu je ovšem Marion Cotillardová v titulní roli. Svým úžasným výkonem přesvědčí, že na plátně opravdu sledujeme tu malou ženu s neuvěřitelně velkým hlasem, v dokonalé masce pro každou životní etapu se dokázala vžít do své postavy s obdivuhodnou působivostí. Září, když prožívá velkou lásku, řádí po hospodách, ať zapíjí radost nebo žal, je umanutá a neposlušná v časech učení, nesnesitelně sebestředná na vrcholu a trpící, když se vše začne řítit neodvratně dolů.

Cotillardová však naštěstí není osamělou hvězdou mezi průměrem. Výborná je i Sylvie Testudová v roli Edithiny nejlepší kamarádky, největší pokušitelky v neřestech a samozvané sestry Momonky - Simone Berteautové, Marie Armelle Deguyová v roli Edithiny skladatelky, oddané, jemné Marguerite Monnotové, Gérard Depardieu jako papá Louis Leplée či Jean-Pierre Martins v roli Marcela Cerdana.

Edith Piaf

Francie/VB/Česká republika Režie: Olivier Dahan, hrají: Marion Cotillardová, Sylvie Testudová, Gérard Depardieu a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám