Hlavní obsah

Putin dá cenu Solženicynovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský spisovatel Alexandr Solženicyn, který ve svých knihách celý svět seznámil s krutou realitou sovětských gulagů, dostal v úterý od prezidenta Vladimira Putina státní cenu. Putin, který za sovětských časů sloužil v KGB, tedy instituci, jež Solženicyna před několika desetiletími pronásledovala, podle tiskových agentur udělení státní ceny odůvodnil humanitárními zásluhami tohoto spisovatele.

Článek

Oficiální obřad, při kterém Putin Solženicynovi cenu předá, se bude konat na státní svátek Den Ruska, jenž připadá na 12. června. Zatím není jasné, zda se 88letý Solženicyn, který se jen zřídka objevuje na veřejnosti, slavnosti zúčastní. V Rusku se opět spekuluje o tom, že je nemocný.

"Vyznamenání dává naději, že se naše země poučila ze své sebedestrukce ve 20. století a že se tato historie nebude již nikdy opakovat," uvedla v reakci na udělení státní ceny Solženicynova manželka Natalja. Solženicyn, který se do nápravného tábora dostal kvůli kritice Stalinova režimu, ve svých dílech, z nichž mezi nejznámější patří Souostroví Gulag či Jeden den Ivana Děnisoviče, vynesl na povrch realitu represivního soukolí sovětského režimu druhé poloviny 40. a první poloviny 50. let.

V roce 1970 mu byla k velké nevoli sovětských představitelů udělena Nobelova cena za literaturu, nesměl ji však nikdy převzít. Kvůli knize Souostroví Gulag, již jeho přátelé propašovali do zahraničí a v roce 1973 vydali ve Francii, byl o rok později zbaven sovětského občanství a vyhoštěn ze SSSR. Až do roku 1994 žil postupně v Německu, ve Švýcarsku a ve Spojených státech.

Solženicyn odmítl převzít jiné vysoké státní vyznamenání od někdejšího ruského prezidenta Borise Jelcina s tím, že nechce, aby mu hold skládal politik, který Rusy přivedl do mizérie. Naopak s politikou Putina je tento ortodoxní křesťan spokojenější. Solženicyn opakovaně prohlásil, že se Rusko nemá v otázce demokracie bezmyšlenkovitě "opičit" po Západu a spíš se snažit o "morální blaho" vlastních lidí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám