Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Jan Beneš, spáchal sebevraždu

V pátek spáchal sebevraždu spisovatel Jan Beneš, který měl 71 let. V pondělí to potvrdil to rodinný přítel Martin Štumpf. Uvedl, že není jasné, proč se literát rozhodl předčasně ukončit svůj život. Za vrchol jeho díla je považován reportážní román Zelenou nahoru.

Článek

Jan Beneš se proslavil hlavně jako spisovatel, v posledních letech ale také budil pozornost i pro svůj nesmiřitelný postoj ke komunismu. V padesátých a v šedesátých letech byl vězněn. Koncem 60. let emigroval do USA. Do Československa se vrátil po listopadu 1989..

Jan Beneš se narodil 26. března 1936. První vážné problémy se zákonem měl v roce 1958, když jej jako vojáka základní služby odsoudili na dva roky pro údajnou krádež výstroje. Od roku 1964 Beneš přispíval i do Tigridova exilového Svědectví. V srpnu 1966 byl zatčen a později odsouzen k pěti letům za vlastizradu. Z vězení se dostal v březnu 1968 na prezidentskou milost, kterou mu udělil těsně před abdikací Antonín Novotný.

V roce 1969 emigroval a dalších více než 20 let strávil v USA; deset let bojoval o to, aby za ním mohli odjet i syn a dcera. Už v 60. letech vydal tři sbírky povídek, velká část vydání té poslední se už v roce 1969 do knihkupectví nedostala. Beneš publikoval i během emigrace, za vrchol jeho díla je považován reportážní román Zelenou nahoru, který líčí americkou realitu 60. a 70. let. V 90. letech vydal další sbírky povídek a čím dál častěji se věnoval literatuře faktu. V roce 1997 vystoupil z Obce spisovatelů na protest proti minulosti jednoho z jejích funkcionářů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám