Hlavní obsah

Odbojáři možná zažalují autory filmu Silver A

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skandál kolem kritizovaného ztvárnění osudů paraskupiny Silver A, které nedávno uvedla Česká televize (ČT), nabírá na obrátkách. Čeští váleční veteráni a odbojáři zvažují kvůli tomu, jak byli ve filmu ztvárněni skuteční hrdinové protiněmeckého odboje, podání civilní žaloby na autory díla nebo na ČT.

Článek

Příští úterý se o tom rozhodne na plénu Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Podle řady odborníků na právo a historii má tato žaloba šanci uspět.

"Účastníky pléna na možnost žaloby upozorním. Určitě o tom budeme jednat," řekla Právu mluvčí svazu Šárka Helmichová. Podle ní ČSBS zatím nechtěl věc příliš hrotit, ale tlak stovek odbojářů a historiků neustává. "Není vyloučeno, že budeme v akcích pokračovat, máme na to plné právo," dodala.

"Práva na ochranu osobnosti jsou nepromlčitelná," řekl Právu expert na tuto oblast civilního práva Jaroslav Skrovný. Podle něj žalovací strana musí ve svém návrhu uvést výši požadované náhrady. "Je pak na soudu, jak se k tomuto návrhu postaví," dodal. Podávání žalob přitom není podle Skrovného už ani v Česku nic neobvyklého. To potvrdil i soudce pražského Městského soudu Martin Valehrach. "Za letošní rok evidujeme o 100 procent větší nárůst těchto žalob než za stejné období minulého roku," řekl Valehrach.

Z válečného tématu bulvár

"Na ten film jsem se moc těšil, ale vydržel jsem se dívat jen 15 minut. Dál to prostě nešlo. Je zcela zřejmé, že film úplně neodpovídá historické realitě, " řekl Právu vedoucí krajského státního zastupitelství v Liberci Adam Bašný, který se kromě své profese zabývá také historií.

Podle ní se autorka scénáře Lucie Konášová dopustila podpásového jednání, když nevyslyšela nesouhlasné argumenty veteránů a ignorovala historická fakta.

To, že scénář nerespektoval všechna historická fakta, připustila i sama ČT ve své dřívější tiskové zprávě. "V demokratické zemi existuje různost názorů, dokonce i na vlastní historii, a pravda se obvykle prodírá mezi nimi," uvedl její mluvčí Martin Krafl. Jinak se ale vedení ČT a tvůrci filmu Silver A kritice brání.

Podle badatele Jana Střelky je otázkou, zdali je v dnešní době vůbec reálné sehnat peníze na natočení silného příběhu na takové válečné téma, které by nesklouzlo k bulvarizaci.

"V zemi, kde přední noviny v německých rukách kritizují snahy obyčejných lidí o výstavbu pomníku hrdinům, kteří zaútočili na Heydricha, a nazývají je dokonce barbary a přitom se zároveň dožadují pompézního pohřbení kostí německých okupantů, se toto téma stává navíc politickým. K jeho uskutečnění tak musí umělci kromě peněz z grantů mít i odvahu," řekl.

Už v minulosti bylo vedení ČT pod silnou kritikou historiků a veteránů za ztvárnění válečných témat. Nelíbilo se jim například zpracování seriálu Tři králové. "Bohužel existuje mnohem více věcí, které jsou ještě horší než Silver A," řekla Helmichová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám