Hlavní obsah

OBRAZEM: Festival romské kultury v Praze

Právo, Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Centrem Prahy ve čtvrtek protančil průvod romských tanečnic a hudebníků z několika zemí. Účinkující světového romského festivalu Khamoro předvedli tradiční tance v bohatě zdobených krojích za doprovodu bubnů, harmonik a dechových nástrojů.

Článek

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Průvod vyšel z dolní části Václavského náměstí, v čele jel kočár tažený koňmi, za kterým pochodovali vlajkonoši. Skupinky se zastavily na několika místech a předváděly svůj um hlavně turistům, kteří si vystoupení natáčeli kamerami.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Přihlížející zaujalo hlavně barevné, zlatem a stříbrem zdobené oblečení tanečnic. "Ten kroj jsem si navrhla sama, ale šila mně ho moje švadlena," prozradila Angelika, která se účastní přehlídky už třetím rokem. V čele české skupiny protančila několik ulic, stěžovala si jen na městskou dlažbu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Taneční veselí skončilo na Staroměstském náměstí. Návštěvníci festivalu si odpoledne v Letohrádku Kinských na Smíchově mohou prohlédnout  výstavu, která připomíná současná i zapomenutá romská řemesla. Potrvá do konce srpna.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Večer je čeká v klubu Roxy koncert tradiční romské hudby, vystoupí umělci z Indie, Ukrajiny, Slovinska a česká skupina Kale.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

V pátek jsou na programu festivalu dva odborné semináře, první se bude věnovat romským ženám, druhý má název Romové a média. Ve večerních hodinách se dění opět přesune do klubu Roxy. Vystoupí skupiny zaměřené na tradiční romskou hudbu z Maďarska, Srbska, Portugalska a Makedonie. Khamoro skončí v sobotu 2. června. Festival uzavře galakoncert v Kongresovém centru. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám