Hlavní obsah

Legendární Scorn nabídne hutnou koláž zvuků

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Britský projekt Scorn, který se pohybuje na pomezí industriálu a temného ambientu, se představí tuto sobotu v pražském klubu Bordo. Scorn propojil scénu temné elektronické hudby s metalem, založil je bubeník skupiny Napalm Death Mick Harris, jenž také hrál s newyorským avantgardistou Johnem Zornem v Painkiller.

Článek

Mezi Scorn a Napalm Death vidí podobnost. "Scorn stojí na samplech, zatímco Napalm Death jsou kapela stojící na kytaře, base a bicích a zpěvu, ale i zvuk Scorn je hodně fyzický," prozradil Novinkám a dodal: "Obě kapely představují extrém, takže tu jsou paralely, byť jsem přešel od rychlosti k pomalému tempu. Pro mě je totéž, jestli se vytvářejí zvukové stěny pomocí rockových nástrojů, jako to dělali a dělají Napalm  Death, nebo když je vytvářím za pomoci samplů."

Harris se představí na pódiu sám, i když původně bylo ve Scorn více lidí: "Opustit běžné nástroje a použít čistě sampling byl logický krok, protože jsem vždy chtěl vytvářet hypnotické zvukové plochy."

Harris také prozradil, že pražský koncert nebude mít pevnou strukturu: "Živé vystoupení přináší atmosférické zvukové plochy, plné basů a beatů, které se přelévají z jedné skladby do druhé. Není tu žádný stanovený program, celé živé vystoupení je improvizované. Žádná dvě živá vystoupení nejsou stejná, i když zvuky se mohou opakovat. Mám banky zvuků, basů a rytmů a z nich si vybírám, co se zrovna hodí. Vytvářím koláž zvuků, kterou se snažím udržet pěkně hutnou a těžkou."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám