Hlavní obsah

Vratné lahve přivítají milióntého diváka

Novinky, Stanislav Dvořák

V pondělí 4. června ve 20:00 přivítají producent a distributor filmu Vratné lahve rekordního milióntého diváka v kině Village Cinemas v Praze na Smíchově. Takového úspěchu nedosáhl žádný český film už šest let.

Článek

Pro všechny návštěvníky slavnostního představení je připraven dárek a pro "milionáře" hned několik atraktivních cen. Stát se jím může kdokoliv, kdo bude mít štěstí a platnou vstupenku.

"Milióntý divák získá od generálního partnera filmu Poštovní spořitelny poukaz na let balónem pro dvě osoby. A režisér Jan Svěrák slibuje, že výlet bude kopírovat dnes již populární finální scénu filmu Vratné lahve, která se odehrává právě v balóně," uvedla mediální zástupkyně Vratných lahví Uljana Donátová.

"Kromě letu balónem jsou pro výherce připraveny filmové ceny od společností Biograf Jan Svěrák a Falcon. Ceny převezme jubilejní návštěvník přímo z rukou Jana a Zdeňka Svěrákových. Vratné lahve jsou po šesti letech prvním českým filmem, který překročil hranici miliónu diváků v domácích kinech. Naposledy se to podařilo právě Janu Svěrákovi s filmem Tmavomodrý svět, který vidělo 1 196 279 tisíc diváků," dodává Donátová.

Chtěl si zalétat, nakonec visel na jeřábu

"Může to být náš poslední film (se synem), ale neříkal bych to s určitostí," řekl už dříve o Vratných lahvích Svěrák starší. Film se rodil velmi těžce. Vzniklo mnoho verzí scénáře, podle Jana Svěráka sedm až deset. Režisér měl podle svých slov s otcem Zdeňkem "tvůrčí krizi".

Ve filmu hraje Zdeněk Svěrák starého kantora, který skončí jako obsluha v supermarketu u vratných lahví a objeví nový, zajímavý svět. K napsání příběhu ho prý inspiroval muž, který vybíral lahve v obchodě na pražských Petřinách a zcela odmítal mluvit. "Až mě tím štval," vzpomínal Svěrák.

Sám při natáčení v balónu vůbec neletěl. "Tu scénu jsem tam dal, protože jsem si chtěl zalétat v balónu a nakonec jsme jen viseli na jeřábu," poznamenal zklamaně.

Film bude zastupovat ČR v hlavní mezinárodní soutěži MFF Karlovy Vary. [celá zpráva

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám