Hlavní obsah

Radůza pověsí akordeon na hřebík

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

V salonu barokních dam bude název nového alba písničkářky Radůzy, které má vyjít na podzim. Narozdíl od předchozích desek tentokrát Radůza téměř nebude hrát na akordeon.

Článek

"Důvodem zřejmě bylo to, že od té doby, co jsem opustila škamny konzervatoře, jsem nenapsala snad ani jednu notu a ono mi to chybělo. Tak teď jsem se vyřádila," uvedla Radůza, která při nahrávání proto použila například smyčcový kvartet, varhany, hoboje, spinet, xylofon, vibrafon, banjo, foukací harmoniku či z Turecka dovezený dechový hudební nástroj mey.

Ve studiu Radůze s nahráváním pomohla řada kolegů; bubeník Miloš Dvořáček a baskytarista Jan Jakubec, houslistka Anna Veverková, hobojista Vilém Veverka, banjista Luboš Malina a trumpetista Miloslav Hloucal.

Radůza začínala v 90. letech jako pouliční umělkyně. První album Andělové z nebe vyšlo v roce 2001, následovaly desky ... při mně stůj a V hoře. Spojuje na nich tradici folku, šansónu či hospodské odrhovačky, ale inspiruje se i v chytrém popu a v reggae. K úspěchu jí pomohly také propracované melancholické texty.

Nedávno vydala DVD Půjdu, kam chci. Zachycuje hlavně koncertní materiál natočený loni v Divadle Archa. Fanoušci na něm naleznou 16 písniček, 6 bonusů a jeden videoklip (Blondýnka). Navíc je tu půlhodinový dokument Půjdu, kam chci od režisérky Olgy Špátové, která nahlédla do neznámého soukromí zpěvačky pohybující se zcela mimo prostor ženských magazínů.  

Reklama

Související témata:

Související články

Radůza má svůj styl i oči čórnyje

Koncert písničkářky Radůzy vychází na CD. Shrnuje dvacetčtyři skladeb v poctivém živém podání, některé z nich jsou navíc dosud nevydané novinky.

Výběr článků

Načítám