Hlavní obsah

Režisér filmu Mistři natočí drama z protektorátu

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér filmu Mistři Marek Najbrt plánuje drama z období Heydrichiády. Film se má jmenovat Protektor a natáčet se má na počátku roku 2008.

Článek

"Je to příběh manželské dvojice, která v rámci válečného dramatu prožívá vlastní drama soukromé. Riskantní hra o kariéru, lidskou důstojnost a nakonec i o život v temných a krvavých časech Heydrichiády," popisuje své tvůrčí záměry Najbrt, který je známý díky hořké komedii Mistři z roku 2004. Ta pojednávala o skupině ztracených existencí fandících hokeji v jedné zapadlé české vísce.

"Když jsme dokončili film Mistři, z legrace jsme říkali, že náš další scénář bude o holocaustu. Uběhlo pár měsíců a s překvapením jsme zjistili, že je to vlastně pravda. To téma se k nám dostalo přirozenou cestou, bavilo nás přemýšlet o době, která se leckomu může zdát už hodně vzdálená, a přesto se podstatným způsobem podepsala na naší současné situaci a mentalitě. Protektorát byl podivný svět postavený na lži - Němci se v něm vydávali za ochránce a většina Čechů za ochraňované," dodává.

Ústřední dvojicí ve filmu, jehož obsazení zatím není známé, budou manželé Emil a Hana. Herečka Hana slaví úspěchy v divadle i ve filmu, ale po okupací se jako židovka propadá na dno. Emil na oko spolupracuje s Němci, aby ženu zachránil, ale jejich životy ještě zkomplikuje atentát na Heydricha a následný německý teror.

"Tu dobu jsme si nevybrali kvůli rozehrávání nějakého kostýmního spektáklu. Chceme natočit živý, současný film o minulosti, jenž nenahlíží dávné události z dějinného hlediska, ale z perspektivy bytů, domů a ulic, v nichž naši předchůdci zažívali časy nejtemnější, a přesto nepřetržitě žili," shrnuje Marek Najbrt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám