Hlavní obsah

Pořadatel Nonstop čtení: Jaroslav Hašek si zaslouží úctu

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí v deset hodin startuje v sídle Jazzové sekce ve Valdštejnské ulici v Praze jubilejní desátý ročník nonstop čtení. Právo hovořilo s pořadatelem Karlem Srpem.

Článek

Pro jste nonstop čtení věnoval Jaroslavu Haškovi?

Chceme připomenout jeho dílo předtím, než napřesrok proběhnou, doufám že oficiální a státní oslavy 125. narození a 85. výročí jeho smrti. Rádi bychom také odstartovali nová bádání nad skutečnou příčinou jeho smrti a vůbec o chování československé společnosti k němu po návratu z Ruska. Každý řekne, že to byl pijan, ale pravda je, že po dvou prodělaných tyfových onemocněních mohl pít tak jedno pivo denně. Nepravdivých legend žije víc. Hašek si zaslouží úctu.

Chystáte v Praze něco pro ty, kdo nebudou číst?

Díky sbírce Richarda Haška, jeho vnuka, pořádáme první velkou výstavu obálek jeho knih vydaných ve světě. Vyšel nejen německy a anglicky, ale i v islandštině, arabštině, čínštině, vietnamštině, v esperantu. Expozice potrvá do konce června, kdy ji vystřídá výstava k 90. výročí bitvy u Zborova s fotografiemi legionáře poručíka Jana Hejla.

Jak dlouho nonstop čtení potrvá?

Číst se bude od 28. do 31. května v Praze, Kyjevě, Košicích a Lysé nad Labem. V Košicích převzal záštitu primátor, budou číst 24 hodin, při té příležitosti přeložili část Švejka do východoslovenského nářečí - zemplínštiny. Zájemci mohou akci sledovat na internetu na adrese www.radiohortus.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám