Hlavní obsah

Javier Bardem jako zabiják ve filmu bratrů Coenových

– CANNES
Právo, míš

Bratři Joel a Ethan Coenové, jejichž filmy mají v canneském programu pevné a trvalé místo a tři z nich už tu získaly v minulosti ocenění (Barton Fink Zlatou palmu, Fargo a Muž, který nebyl cenu za nejlepší režii), přivezli letos adaptaci knihy Cormaka McCarthyho Tahle země není pro starý, která se rázem dostala mezi favority hlavní soutěže.

Článek

Film, označovaný jako něco mezi westernem, thrillerem a řeckou tragédií, vypráví drsný, krvavý příběh o kufru plném peněz, honbou za ním, a tedy i za tím, kdo ho má v rukou, a o mnoha mrtvých. Do hlavních rolí obsadili Coenové Jo-she Brolina, Javiera Bardema, Tommyho Lee Jonese a Woodyho Harrelsona.

Osmdesátá léta, prérie, maringotka a v ní muž, žena a puška. Dobrý život. Jednoho dne muž narazí na skupinu aut, stojící v podivné formaci v krajině. Záhy zjistí, že auta nemá kdo řídit, protože všichni jsou mrtví. V jednom z aut je ale kufr naditý dolary. Kdo by odolal? A kdo by se naopak nechal o takový balík připravit náhodným kolemjdoucím?

Bardem zabiják

Ve filmu, jak káže předloha a jak jsme u Coenů zvyklí, se nešetří mrtvolami, ale ani humorem - sarkastickým vůči marnému pachtění za něčím, co sice za jistých okolností může život zpříjemnit, ale za okolností jiných ho nedokáže zachovat.

Kniha, která u nás před nedávnem vyšla, sice nepatří k humoristické literatuře, přesto Ethan Coen tvrdí: "Ten humor, který je ve filmu, jsme v ní přečetli. Neměli jsme rozhodně ambice cokoliv k předloze doplňovat nebo nahrazovat, chtěli jsme vyprávět v žánru, v jakém je napsaná."

Javier Bardem, který hraje psychopatického zabijáka, o zařazení této role do své filmografie řekl: "Rozhoduji se vždycky nejdřív podle příběhu a pak podle postavy, kterou mi nabídnou. Tady jsem se neměl prakticky o čem rozhodovat, protože obojí mě nadchlo, a navíc hrát u Coenů a být teď s nimi v Cannes je něco, o čem jsem ani nesnil." V českých kinech bude mít film premiéru 18. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám