Hlavní obsah

Nová DVD - Grandhotel, Dokonalý trik i Dobrý ročník

Tento týden vychází na DVD zatím poslední film Davida Ondříčka Grandhotel, skvělý film s Hughem Jackmanem a Christianem Balem Dokonalý trik nebo romantické drama Dobrý ročník s Russellem Crowem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Grandhotel

Grandhotel, v pořadí čtvrtý film režiséra Davida Ondříčka, byl natočen podle námětu Jaroslava Rudiše.

Ondříčkův nový film nás zavede do hotelu Ještěd, tyčícího se nad Libercem. V něm pracuje údržbář Fleischman, amatérský meteorolog, který pozná, kdy bude pršet a který není schopen opustit své rodné město. Liberec je pro něj klec, místo, které ho svazuje dávným slibem a nechce ho pustit za své hranice. Každý den myslí na jediné, vznést se k nebi a uletět z hotelu, z Liberce, ze života, který se mu vůbec nelíbí. Blázen by sestrojil křídla, Fleischman si šije balon.

Do života mu ale vstoupí Ilja, která se zatím trápí ve vztahu s arogantním číšníkem Patkou. Kromě něj Fleischmannovi komplikuje život ještě poněkud oplzlý recepční Jégr, jenž ho vychvává, a bývalý voják Wehrmachtu Franz, rozprašující po Libereci popel svých padlých druhů.

Grandhotel, Česká republika 2005, 96 min., režie: David Ondříček, hrají: Marek Taclík, Klára Issová, Jaroslav Plesl, Jaromír Dulava, Dita Zábranská, Ladislav Mrkvička...

Dokonalý trik

Film se odehrává v překotně se měnícím Londýně na přelomu 19. a 20. století. V dobách, kdy jsou iluzionisté modlami a vysoce postavenými celebritami, se ke slávě dere také dvojice mladých kouzelníků, Angier a Borden.

Okázalý a rafinovaný Robert Angier je suverénním estrádním umělcem, poněkud neotesaný Alfred Borden za ním v nadání nikterak nezaostává, ale neumí je tak dobře prodat. Ti dva jsou na počátku přáteli a kolegy, kteří se vzájemně podporují a obdivují. Když se však jednou nezdaří jejich nejobtížnější trik, stávají se nepřáteli na život a na smrt a snaží se jeden druhého vyšachovat ze hry.

Jejich soupeřivost je trik za trikem a představení za představením větší, až posléze odvrhnou všechna pravidla. V klání využívají vše, co je právě po ruce, včetně nového vynálezu v podobě elektřiny a také schopností brilantního myslitele Nikoly Tesly. Lidé z jejich okolí si pak nejsou jistí už vůbec ničím...

The Prestige, USA 2006, 130 min., režie: Christopher Nolan, hrají: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Piper Perabová, Scarlett Johanssonová, David Bowie, Andy Serkis, Daniel Davis, Christopher Neame, Roger Rees, Jamie Harris, Ricky Jay...

Dobrý ročník

Při natáčení filmu Dobrý ročník se proslulý režisér Ridley Scott podruhé sešel s oscarovým hercem Russellem Crowem. Film vznikl podle stejnojmenného románu dlouholetého režisérova přítele Petera Maylea a Scott se dokonce podílel na vymýšlení námětu románu.

Snímek vypráví příběh londýnského experta v oboru investic Maxe Skinnera, který se po smrti svého otce vrací na vinici, kde prožil nejkrásnější část dětství. Přestože chce hodit minulost za hlavu a vinici co nejdříve prodat, v okamžiku příjezdu do čarokrásné oblasti na jihu Francie se začne odvíjet zcela nová a opojná kapitola jeho života, v jejímž průběhu v sobě nalezne to, co už od dětství postrádá.

The Good Year, USA 2006, 117 min., režie: Ridley Scott, hrají: Russell Crowe, Albert Finney, Marion Cotillardová, Abbie Cornish, Tom Hollander, Freddie Highmore...

Dotkni se ohně

Režisér filmů Vysoká hra patriotů a Jasné nebezpečí Phillip Noyce přináší film Dotkni se ohně - příběh o sabotáži, korupci a vraždění v Jižní Africe za dob apartheidu. Tim Robbins a Derek Luke se představí v hlavních rolích napínavého thrilleru natočeného podle skutečných událostí.

Uprostřed země v plamenech, ve které proti sobě stojí dvě znepřátelené kultury, žije osamělý muž, kterého okolnosti dohání k tomu, aby povstal a bojoval za sebe, svou rodinu a svůj lid.

Catch a Fire, USA 2006, 97 min., režie: Phillip Noyce, hrají: Tim Robbins, Derek Luke, Bonnie Mbuli..

Tom Horn

Toma Horn, skutečný ochránce práva na Divokém západu se stal posedlostí jiné americké legendy - Steva McQueena, který byl hercem i producentem westernu o životě Toma Horna, jednoho ze svých posledních filmů.

Linda Evansová, Richard Farnsworth, Billy Green Bush a Slim Pickens v dalších rolích filmu, který zachycuje podstatu doby, kdy slovo muže mělo váhu jeho pěsti nebo pistole. Natočen v nádherných exteriérech Arizony.

Tom Horn, USA 1980, 98 min., režie: William Wiard, hrají: Steve McQueen, Linda Evansová, Richard Farnsworth, Billy Green Bush...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám