Hlavní obsah

Polívka s Labudou představili Roming

Novinky, Stanislav Dvořák

V pondělí představili režisér Jíří Vejdělek a herci Bolek Polívka a Marián Labuda snímek Roming. Ve filmu natáčeném zčásti na proslulém sídlišti Chanov v Mostě se vyskytují především Romové. Tvůrci se ale brání tomu, že by šlo o sociální film.

Článek

Režisér Jiří Vejdělek má za sebou úspěšné Účastníky zájezdu. Roming však není tak třeskutě srandovní. Někteří novináři se na tiskové konferenci podivili, že režisér Roming označuje za komedii. "Kdo se chce pobavit, pobaví se, kdo chce hledat jiné významy, může. Je to vícevrstevnatý film," odpověděl Vejdělek.

Natáčení ve zdevastovaném Chanově, kde většina obyvatel nemá práci, prý neprovázel žádný konflikt. Režisér si pochvaloval atmosféru místa, kde se "začíná žít po deváté hodině." Romové prý vzali film za svůj a dokonce kvůli němu tajně vymalovali chodbu v paneláku. Způsobili tak nečekané potíže při natáčení, protože režisér potřeboval chodbu zničenou.

Bolek Polívka, který hraje prudkého a jadrně se vyjadřujícího Stana, považuje Roming za "poetickou komedii." Většinu komických momentů rozproudí právě jeho postava. Stano každou větu zdobí výrazy jako "pičus" a "kurva." Labuda mu to podle svých slov rozhodně nezáviděl: "Jsem stydlivý člověk, já bych se styděl, kdybych měl stále vykřikovat pičus." Co mu ale závidí, je jeho "práce nohou". O Polívkových nohách by prý nejraději natočil film.

Příběh Romingu sleduje dva staré a jednoho mladého Roma, kteří cestují v polorozpadlém náklaďáku za příbuznými. Mladík se má podle tradice oženit s dívkou, kterou vůbec nezná. Nejeví o svatbu zájem, protože má přítelkyni v Praze, ale nechá se přemluvit tatínkem, který mu vysvětlí, že jde jen o výlet. Stano se z něj cestou snaží udělat "pořádného Roma", ale cílevědomý student nechce spát u ohně, ani péct kradené slepice.

Reklama

Výběr článků

Načítám