Hlavní obsah

Kramářova vila láká na největší zasazený diamant ve střední Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražskou Kramářovu vilu, tedy rezidenci českých premiérů, si budou moci výjimečně prohlédnout návštěvníci během prvního červnového týdne. K vidění tam bude jeden z největších zasazených diamantů ve střední Evropě. Prostory budou zpřístupněny při příležitosti 70. výročí úmrtí prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře.

Článek

V budově nad Vltavou Úřad vlády a Národní muzeum na expozici s podtitulem Výstava z odkazu rodiny prvního premiéra v Kramářově vile ukážou tohoto politika a jeho ženu Naděždu "v domácím".

Návštěvníci vily si budou moct prohlédnout osobní předměty i archivní dokumenty z pozůstalosti manželů Kramářových, z nichž nejcennější je diamantový náhrdelník Naděždy Kramářové.

"Součástí tohoto ojedinělého šperku je jeden z největších zasazených diamantů ve střední Evropě a veřejnost jej bude mít možnost vidět teprve podruhé v novodobé historii," informoval úřad vlády, který budovu spravuje.

První československý premiér nechal novobarokní vilu na staré baště vybudovat pro svou choť Naděždu na začátku minulého století. Za První republiky se vile nedaleko Pražského hradu říkalo vzdorohrad - kvůli napjatým vztahům Kramáře a prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Dům sloužil mimo jiné jako místo setkávání ruské emigrace, vkusu Kramářovy ženy - původem z Ruska - odpovídá i jeho výzdoba.

Za totality jako ubytování pro zahraniční delegace

V letech 1991 až 1993 byl dům rekonstruován a jako rezidence předsedy vlády České republiky slouží od roku 1998. Za komunistické éry byly v objektu ubytovávány zahraniční delegace.

Naposled ve vile bydlel Vladimír Špidla, jeho nástupci Stanislav Gross, Jiří Paroubek ani Mirek Topolánek se stěhovat nechtěli. Rezidence má 56 místností - pro potřeby premiéra a jeho rodiny je připraven pětipokojový byt, ostatní prostory slouží k reprezentačním účelům. Topolánkův kabinet budovu s jedinečným výhledem na Prahu používá ke koaličním zasedáním.

Pro návštěvníky je připraven odborný výklad o historii vily a osudech jejích stavitelů.

Karel a Naděžda Kramářovi doma

Výstava bude zahájena 1. června a potrvá do 7. června, otevřeno bude denně od 10 do 18 hodin. Vzhledem k předpokládanému velkému zájmu o výstavu je nutné se předem zaregistrovat na e-mailu heldova.milada@vlada.cz nebo na telefonním čísle 224 002 254.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám