Hlavní obsah

Pořadatel výstavy Bodies: Jsem zděšen případným zákazem

– PRAHA

Robert Porkert, promotér agentury Live nation, která pořádá expozici mrtvých těl Bodies ... the Exhibition v pražské Lucerně, odpovídal čtenářům Novinek na dotazy kolem této netradiční výstavy. Podle autorů pod vedením amerického biologa Roye Glovera má plnit naučnou funkci, přesto však v Česku vyvolala značné kontroverze. Kritika se týká především etické stránky expozice a otázek kolem původu těl.

Článek

"Exponáty jsou připravovány v Čínské republice, v Univerzitě Plastinace v Dalienu. Je předpoklad, že těla tedy pocházejí z Číny, ale není to úplně jisté. Každý člověk má právo věnovat své tělo po smrti k lékařským účelům," řekl Pokert.

Dodal, že i na stávající výstavě byli zájemci, jejichž těla by se v budoucnu mohla objevit na lékařských univerzitách.

Zároveň však přiznal, že identitu jednotlivých těl nelze přesně zjistit. "Není problém dokladovat , že původ těl/exponátů je legální. Nicméně nejsme schopni doložit, že vlastník výstavy má souhlas původního držitele toho určiteho orgánu či celého těla k vystavováni. Tyto souhlasy totiž vlastní čínská univerzita a ta garantuje dárci i případným pozůstalým naprostou budoucí anonymitu," uzavřel k tématu promotér Live nation.

Výstava prezentuje lidské kostry potažené částečně svaly a naaranžované do pozic obvyklých v běžném životě. Praha se stala prvním místem v zemích bývalého východního bloku, kde je expozice instalována.

"Expozice putuje po světě v různých obměnách od roku 2004. V Praze by měla být k vidění přes léto 2007. Pouze nezájem diváků by mohl její konání předčasně ukončit," tvrdí Porkert.

Radnice první městské části v Praze však musela řešit stížnost, že expozice je v rozporu se zákonem o pohřebnictví, což se s odvoláním na vyjádření policie nepotvrdilo. Policie uvedla, že se organizátoři nedopustili přestupku ani trestného činu, jelikož se nejedná o lidské pozůstatky, ale o výstavní exponáty. Úředníci také oslovili hygieniky, kteří by měli prověřit, zda nejsou porušeny hygienické normy. O uzavření výstavy usiluje i místopředseda zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny Boris Šťastný (ODS).

Na dotaz, co si myslí o tom, že by výstavu mohl zastavit zákon, Porkert reagoval slovy: "Jsem zděšen tím, že by zákon měl zakazovat výstavy... A ještě více mě překvapuje, odkud takovéto názory pochází..."

Robert Porkert mimo jiné řekl, že exponáty jsou vlastně polymery, je tedy jasné, že jejich životnost je velmi dlouhá. "Po skončení výstavy by se těla měla vrátit na lékařskou univerzitu, kde by měla sloužit k dalšímu vzdělávání," uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Preparovaná lidská těla v Lucerně

Netradiční výstava bude v sobotu zahájena ve Velkém sále pražské Lucerny. Expozice, kterou na různých místech světa shlédlo už 16 miliónů lidí, nabízí dvacet...

Výběr článků

Načítám