Hlavní obsah

Čech získal rakouskou knižní cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouskou Knižní cenu za rok 2007 (Buch.Preis 2007) získal německy píšící spisovatel českého původu Michael Stavarič za román Stillborn. Oznámila to v pátek v Linci porota, která ocenění od roku 1999 každoročně uděluje. Cenu dotovanou finanční částkou 10 000 eur (asi 280 000 Kč) laureát převezme při slavnostním aktu 13. června v Linci.

Článek

Podle poroty spojuje Stavarič ve svém románu Stillborn (mrtvě narozená) "podmanivým způsobem prvky klasického detektivního románu s psychogramem mladé ženy". Ta se cítí "mrtvě narozená" do světa a častuje své okolí "sarkasmem a hořkou moudrostí".

Michael Stavarič se narodil v roce 1972 v Brně, jako osmiletý s rodiči emigroval do Rakouska, jeho vztah k Českým zemím zůstal ale pevný. Vystudoval bohemistiku, překládá české autory, například Patrika Ouředníka a Petru Hůlovou, a působí jako zmocněnec pro kulturu na českém velvyslanectví v Rakousku. Bývá spolu s pražskou německy píšící spisovatelkou Lenkou Reinerovou a s experimentátorem Janem Faktorem od roku 1978 žijícím v Berlíně řazen mezi jediné tři německy píšící české autory.

V nedávném rozhovoru pro Český rozhlas Stavarič uvedl, že se cítí být současně Čechem, Rakušanem i Němcem (tyto dvě národnosti prý kvůli jazyku téměř nerozlišuje). Rakouská knižní cena je udělována dílům, která se na vysoké literární úrovni kriticky vyrovnávají se společenskou realitou současnosti, sociálními podmínkami, v nichž lidé žijí a pracují, společenskými proměnami a s nimi souvisejícími politickými a etickými otázkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám