Hlavní obsah

Teenagerský nářez i pro rodiče

Právo, Michal Procházka

Český divák si už musel zvyknout na záplavu amerických animovaných filmů, které nabízejí plyšové zvěřince s roztomilými kukadly, ždímání emocí a příběhy pro děti. Dánský animovaný snímek Terkel má problém ale nabízí černý humor a svěží teenagerský nářez. Spíše než k tančícím tučňákům či zvířátkům z Madagaskaru má film blíž k Southparku.

Článek

Lehce nemravná zápletka o dnešních teenagerech povoluje stavidla černé řachandy, která je tak překvapivá a originální, že i trochu liberálnější rodiče si přijdou na své. Aspoň si budou moct chvíli dělat legraci ze svých výrostků, kteří chtějí být chvíli skejťáky a chvíli zase technaři, přitom ze sebe sypou "husté hlášky" a mutují, že "svět není v pohodě". Snímek se totiž pohybuje v rovině odzbrojující ironie, která všechno přebije a tak tento "pořádně rozjetý teenagerský večírek" není zdaleka jenom pro teenagery.

Film, v němž žasnete, jak lze také ještě nadávat, vychází z rozhlasové hry dánského komika a komiksového tvůrce Anderse Matthesena. Ta vypráví o nešťastném klukovi Terkelovi, který si nerozumí s rodiči, ve škole zažívá šikanu a má vůbec pocit, že se v životě proti němu všechno spiklo.

Anarchie, vulgarita a animovaná krev

Jenže příběh má daleko k nějaké korektnosti a humor je na hranici anarchie, vulgarity a teče při něm "animovaná krev". Mezi učiteli a studenty se zde bojuje ocelovou tyčí, spolužačka Doris, jinak všemi zvaná Tlustá kráva, ze zoufalství vyskočí z okna.

Mimořádné jsou vložené písničky, jakési tři klipy, z nichž v jednom své rapperské umění předvede i Vojta Kotek, který nadaboval hlavní postavu Terkela. Mezi všemi ale vyniká Marek Eben, který namluvil postavu správňáckého učitele Gunnara, skrývajícího nekalé úmysly.

Nicméně divý příběh je v této bláznivé, černé pohádce přeci jenom stále tak trochu na vedlejší koleji. Vždyť záměrně nehraje na žádné poselství, pokud nepočítáme radost z humoru, který nezná hranic. Režisér Stefan Fjedmark si více užívá jednotlivé scénky, v nichž se může stát cokoliv jako v pořádně provokativním komiksu.

Zajímavá je jednoduchá 3D animace, v nichž mají postavy ironicky toporné, ale syrové výrazy a komicky roztomilé oči. Mimochodem, Terkelova sestra dokládá, že i vidličkou vypíchnuté 3D animované oko s vámi zachvěje. A to platí pro celý film.

Terkel má problém, Dánsko (2004), 75 min.

Režie: Stefan Fjedmark, v českém znění: Vojta Kotek, Zdeněk Izer, Marek Eben.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám