Hlavní obsah

Norah Jonesová poprvé na velkém plátně

Právo, Věra Míšková (Cannes)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprestižnější filmové klání světa - o canneskou Zlatou palmu - začalo filmem My Blueberry Nights (Moje borůvkové noci). Ten jako by předznamenal hlavní záměr 60. ročníku: spojit slavná jména se začátečníky, prezentovat v co největší míře pestrost témat i žánrů současné světové kinematografie.

Článek

My Blueberry Nights je první film, který čínský režisér Wong Kar Wai natočil v americké produkci, s hvězdami Judem Lawem, Rachel Weiszovou a Natalií Portmanovou a s filmovou debutantkou - jinak ovšem slavnou hudebnicí - Norah Jonesovou.

Vypráví v něm sice hollywoodsky limonádový příběh o trnitých cestách lidí k sobě navzájem, ale činí tak s osobitostí, kterou od slavného Stvořeni pro lásku neztratil.

"Měl jsem obavy točit v angličtině," řekl Wong Kar Wai. "Viděl jsem mnoho zahraničních filmů o Číňanech, a prakticky vždycky to bylo trapné. Přesto věřím, že některé příběhy jsou stejné, ať je člověk jakékoli rasy a kultury a ať je prožívá kdekoli." Jonesová prý filmovou kariéru neplánovala. "Když mi zaklepali poprvé na dveře, neměla jsem čas ani zájem. Ale pak jsem viděla Stvořeni pro lásku a pomyslela si: mohli bychom jít na oběd, třeba by stál o mou hudbu. Jenže on mi nabídl roli," řekla Jonesová.

Jude Law dodal, že rozhodnutí pracovat s Wong Kar Waiem určitě stálo za to: "Točili jsme sotva čtyři dny a už jsem cítil, že se jeho působením opravdu stávám tím, koho hraji, a že je to velmi příjemný pocit. Myslím, že ostatní to cítili stejně"!

4, 3, 2 a Zodiak

Z docela jiného soudku je rumunský snímek 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, drsný příběh z období končící éry socialismu, v němž jde mimo jiné o obchodování s nenarozenými dětmi.

Americký Zodiak režiséra Davida Finchera zase rekonstruuje dodnes marné pátrání po sériovém vrahovi, jenž poprvé vraždil v roce 1969. Film se hodně zabývá vztahem policie a médií v průběhu téměř tří desetiletí a je přitažlivý mimo jiné důrazem na vystižení dobové atmosféry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám