Hlavní obsah

Torst začíná vydávat Josefa Sudka

Právo, Radim Kopáč

Pražské nakladatelství Torst odstartovalo jedinečný projekt. Chystá totiž k vydání podstatnou část z díla nejznámějšího českého fotografa Josefa Sudka (1896-1976). A to v řadě tematických svazků, které budou distribuovány po celém světě. Jako první vyjde Okno mého ateliéru, na němž Sudek pracoval především ve 40. letech.

Článek

Následovat by měly Portréty, jako třetí jsou plánovány reklamní fotografie a Sudkovy snímky pořízené pro Družstevní práci. Nakladatel Viktor Stoilov počítá celkem s deseti až patnácti svazky vydanými v horizontu čtyř až pěti let. Neurčitý počet knih, z nichž každá kromě zhruba sedmi desítek fotografií obsáhne průvodní text v češtině a angličtině, je daný tím, že Sudek sám systematicky vytvářel jen několik cyklů. Ty další vznikly a stále vznikají až v rukou jeho interpretů.

Za projektem nakladatelství Torst stojí redakční rada, kterou kromě Stoilova tvoří kunsthistorička Anna Fárová, Antonín Dufek z Moravské galerie, Jan Mlčoch z UMPRUM a Jan Řezáč. Právě od Řezáče, někdejšího šéfredaktora nakladatelství Odeon a autora několika Sudkových monografií, vzešel nápad na vydání série tematických svazků. O projektu Řezáč uvažoval už v druhé polovině 60. let, vyhazov z Odeonu po srpnu 1968 mu ale realizaci nedovolil.

Nápad oživil Viktor Stoilov kolem roku 2000. "Řadu ale otvíráme až letos. Z toho důvodu, že Sudkovy snímky jsou zastoupené v galeriích, ale i u soukromých sběratelů po celém světě a dá práci je dohledat. Nejvíc fotografií pro svazek Okno mého ateliéru jsme získali od muzea AGO v kanadském Ontariu," vysvětluje vydavatel. První knihu uvádí text Anny Fárové, v druhém svazku dostane prostor Řezáč, ve třetím historik umění Vojtěch Lahoda.

A proč právě Josefu Sudkovi se dostalo od nakladatele takové pozornosti? "Jednoznačně proto, že jeho dílo je natolik výjimečné a rozsáhlé, že si takovéto představení zaslouží," uzavírá Stoilov. Na příští rok jsou v plánu svazky věnované Rothmayerově vile a zahradě, Beskydům a Hukvaldům a chrámu svatého Víta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám