Hlavní obsah

Jak se hraje Nirvana na housle

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patti Smith vydala album Twelve naplněné samými coververzemi. Deska, která vás může dost překvapit, rozhodně nenajde ohlas u masového publika.

Článek

Milovala Arthura Rimbauda a beatniky. Četla v klubech verše. Pak se z ní stala rockerka a loni to dotáhla do americké Rock'n'rollové síně slávy. Proč ale vydává album coververzí? Došla inspirace? To je otázka, kterou si položil nejeden recenzent a nejen v Americe, kde byla deska přijata s rozpaky, ale ne odmítavě.

Patti Smithová říká, že cover-album chtěla natočit už od sedmdesátých let, ale nikdy to nevyšlo. Se svým bandem a hosty (Flea, Rich Robinson) po letech nakonec vytvořila částečně psychedelickou a převážně do hluboké rockové minulosti zaměřenou desku.

Jediným songem, který určitě budou znát lidé pod dvacetpět let, je Smells Like Teen Spirit od Nirvany. Autorka si je dobře vědoma toho, že coververze nemá smysl tvořit, pokud nejsou zásadně odlišné od originálu, a tak udělala z Nirvany folk-country baladu. Housle a banjo místo kytar kupodivu neznějí hloupě, atmosféra písně je groteskní i poutavá.

Další písnička, kterou si Patti Smith prožila naplno, je Gimme Shelter (Rolling Stones). Její zpěv je tu strhující a velmi uvěřitelný. Špatná není ani Midnight Rider (Gregg Allman), nebo Soul Kitchen od Doors.

I coververze Are You Experienced? (Jimi Hendrix) má své psychedelické kouzlo, zároveň však můžete říct, že je zbytečná. Twelve není deska, na kterou je lehké mít jednoznačný názor.           

Patti Smith: Twelve, Sony BMG 2007

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám