Hlavní obsah

Robin Cook: Koma je můj nejlepší román

Právo, cg

"Chtěl bych poznat, proč právě čeští čtenáři čtou mé knihy," řekl ve středu v Praze novinářům americký spisovatel Robin Cook (67). Původním povoláním chirurg vydal od roku 1972 sedmadvacet románů, kterých se prodalo více než sto miliónů ve čtyřiceti jazycích. Knižní klub vydává v českém překladu už jeho dvacátou druhou knihu, Smrtící gen, která pojednává o zdravotní sestře - vražedkyni.

Článek

"Původně jsem se chtěl dát na vědeckou dráhu, ale vybral jsem si literaturu. Proč jsem se jí začal věnovat, na to se mě ptala i matka, která chtěla být lékařkou," řekl Cook.

"Ve své první knize Stážista jsem se chtěl dotknout důvodů, proč se při výchově lékařů v nemocnicích nejvíce podporují jejich negativní rysy. Druhá kniha Koma se stala bestsellerem, Michael Crichton podle ní natočil film s Michaelem Douglasem. Považuji ho za svůj nejlepší," dodal.

Lékařů se nebojí, zato nemocnic ano. Nedávno mu operovali vazy v obou kolenech. Doporučil by proto, aby se všichni studenti medicíny museli podrobit operaci. Podle Cooka by potom určitě byli vnímavější.

Jeho autogramiáda se koná ve čtvrtek v 16 hodin v Luxoru v Praze, na Václavském náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám