Hlavní obsah

Michal Prokop chce do Krásných ztrát Nohavicu a Svěráka

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Michal Prokop prožívá návrat do pop music. Loni vydal po dlouhé odmlce desku a nyní i DVD. Ve čtvrtek odpovídal na chatu čtenářům Novinek na dotazy o hudbě, televizi i politice.

Článek

Michal Prokop je proslulou tváří výborné české rockové skupiny Framus 5. Začal už v šedesátých letech, známá jsou zejména pozdější alba Yesterday (1984) a následující Nic ve zlým, nic v dobrým (1987) a Snad nám naše děti ... (1989). V devadesátých letech se vrhnul do světa politiky, byl poslancem a náměstkem ministra kultury. Moderuje také televizní pořad Krásný ztráty.

Na dotaz čtenáře, kdo je "vysněným" hostem jeho pořadu Krásný ztráty, Prokop uvedl: "Takových mám několik. Někdy není snadné hosta sehnat, zvláště protože máme na natáčení na půl roku dopředu pevné termíny a je vždy potřeba vyprodukovat celou dvojici. Někteří hosté mému pozvání zatím odolávají z různých důvodů. Řadu takových jsem nakonec do pořadu získal, a tak věřím, že se mi podaří nakonec získat i Jarka Nohavicu nebo Zdeňka Svěráka."

Do pollitiky prý šel Prokop v 90. letech proto, že chtěl "zkusit doopravdy to, o čem  v posledních dvou letech zpíval." Svou politickou orientaci popisuje jako " pravičák se zdravým rozumem."

Většina dotazů směřovala na hudbu. "První písnička, kterou jsem zpíval, se jmenuje Boom Boom. Napsal ji John Lee Hooker, zpíval jsem to poprvé v lednu 1967 a zpívám ji dodnes," uvedl Prokop. Čtenáře zajímal i vznik velkého hitu Kolej Yesterday. Bylo to v roce 1983 a napsali ji pánové Skoumal a Šrut. To, že ji Prokop natočil, bylo zásluhou tehdejšího producenta Ladislava Kantora, který mu ji přinesl. Na DVD z Lucerny ji můžete vidět i slyšet v podání jejího autora Petra Skoumala.

Zároveň Prokop přiznal, že v 70. letech dělal špatnou pop music. "Máte pravdu, považuji to za nejhorší období své tvorby, byla to velká skepse, rezignace, byla to největší profesní chyba mého života," napsal čtenáři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám