Hlavní obsah

Neberte Michaela Moora jako Borata, varují filmaři

Novinky, Stanislav Dvořák

Debbie Melnyková a Rick Caine jsou američtí filmaři, kteří se hlásí k levici a George Bushe nemají zrovna v lásce. Přesto natočili dokument Manufacturing Dissent, ve kterém rozcupovali filmy slavného Michaela Moora. Nechtějí tím pomoci konzervativcům, jde jim prý o princip.

Článek

Jak autoři snímku řekli německému magazíne Der Spiegel, původně se na Moorovy filmy rádi dívali a smáli se "na správných místech". Ačkoliv jim nevadí zábavná slupka, kterými se liší od střízlivých dokumentů, překvapilo je, kolik manipulace se ve filmech skrývá a také, že Moore  nikdy nic nepřizná.

Prvotním impulsem pro jejich práci na anti-moorovském filmu bylo zjištění, že režisér vystavěl svůj snímek Roger and Me na předpokladu, že šéf General-Motors Roger Smith s ním vůbec nechtěl mluvit o problému propouštění zaměstnanců. Melnyková a Caine ale tvrdí, že Moore s ním hovořil a film tedy nejen zkresluje, ale v zásadních věcech lže.

V americké bance žádné zbraně nerozdávají

Týká se to i sekvence, kdy má nezaměstnaný ukrást auto novinářům a znemožnit jim tak práci. Dvojice filmařů prý má důkazy, že tato část filmu je zcela vymyšlená.

Ve slavném Bowling for Columbine zase Moore ukazuje, že si v Americe otevřete konto a za odměnu rovnou v bance dostanete střelnou zbraň. Podle autorů Manufacturing Dissent to tak není. Ve skutečnosti v bance zbraně nemají a musíte si pro ně dojet do příslušného obchodu. Moore podle Caina přemluvil zaměstnance banky, aby sehráli malou komedii.

V Londýně se Caine setkal s novinářem, který se zeptal, proč vidí v Moorových filmech takový problém, když jsou "mockumentary" (fiktivní, žertovný dokument). "Snažili jsme se vysvětlit, co odlišuje parodii dokumentu jako např. Borat od filmů Michaela Moora. Byli jsme úplně bez sebe z toho, že některým lidem tohle není jasné," diví se Caine.   

Reklama

Výběr článků

Načítám