Hlavní obsah

Jan Kalousek: Vyrostl jsem na Bobu Dylanovi

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvák Jan Kalousek vydává po pětileté pauze nové album Náhodou. V rozhovoru prozrazuje, že během posledních let navšívil několik exotických zemí, například Etiopii či Bhútán. I to prý ovlivnilo jeho dosavadní tvorbu.

Článek

Nové album vydáváte po pětileté pauze. Co jste v té době dělal?

Potřeboval jsem do sebe věci spíš nasávat než je soukat ven, to v první řadě. Stačil jsem také vystudovat tři roky na vysoké škole mezinárodních vztahů. Odmalička hodně cestuju, zajímá mě kulturologie a mezinárodní vztahy, proto jsem se rozhodl doplnit si vzdělání. Udělal jsem to pudově a musím říct, že to byla ta nejlepší investice.

Cestoval jste také?

Měl jsem to štěstí, že jsem se často dostával do situací, kdy mi nabídky k cestování samy chodily. Například jsem někde zazpíval a za odměnu jsem mimo jiné dostal cestu do zahraničí, nebo mě někdo někam pozval, případně jsem vyrážel sám. Dostal jsem se do velice zajímavých míst - do Etiopie, Bhútánu, Mexika, Indie, na Island, Srí Lanku a podobně. Nesmírně mě to obohatilo.

Měly vaše cesty vliv na podobu nového alba?

Samozřejmě mě také ovlivnily. Vznik nových písniček byl ale složitý proces. Na desce je například starší skladba Tvář. Neměl jsem na ni dlouho text, až se režisér Filip Renč nabídl, že ho napíše. Později jsme jeli společně na Srí Lanku a rozhodli se tam k té písni natočit videoklip. Vyšli nám tam velice vstříc, posbírali jsme strašně zajímavé záběry, nicméně nakonec z toho nic nebylo, protože jsem nevydal album a klip nebylo k čemu použít. Teď, když je nová deska venku, se zase nehodí do koncepce.

Singlem z nové desky je písnička Usínám. Proč právě ona?

Strašně dlouho jsme o tom přemýšleli. Nakonec jsme se pro ni rozhodli proto, že má docela moderní zvuk. Já sám ale favorizoval titulní písničku Náhodou.

Písnička Easy je zase vyloženě bezstarostná.

Nahrál jsem ji s Barrym Masonem, který tu dohadoval nějakou spolupráci s Národním symfonickým orchestrem a při jeho návštěvě Prahy jsme se sešli ve studiu a padli si do oka. Ta skladba má atmosféru šedesátých, sedmdesátých let, udělali jsme ji asi za dvacet minut. Je to jednoduchá písnička, jediná na desce, která je nazpívaná anglicky. K šedesátým létům mám strašně blízko, vyrostl jsem na Bobu Dylanovi.

Na desce působíte dojmem, že už nejste tolik ambiciózní a spíše jste ji nahrál pro radost. Je to správná úvaha?

Písničky vznikaly především z přirozené potřeby a vycházejí ve správný čas. Momentálně se cítím v dobré zpěvové kondici, což je možná i tím, že jsem překročil čtyřicítku a naučil se dávat hlasu pořádně zabrat, aby se tužil. Nechtěl jsem vydat desku, za kterou bych si nestál. Náhodou charakterizuje mou osobnost v současné době.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám