Hlavní obsah

Jodie Fosterová bude hrát kontroverzní filmařku Riefenstahlovou

LOS ANGELES

Hollywood chce vzdát poctu významné filmařce a režisérce Leni Riefenstahlové. Neudělal to v průběhu jejího dlouhého života, i když její umělecký přínos pro film byl zcela nezpochybnitelný. Byla totiž až příliš spojená s nacistickým režimem Adolfa Hitlera. Čtyři roky po její smrti o ní Hollywood natočí alespoň výpravný film.

Článek

Roli kontroverzní filmařky a fotografky si zahraje hollywoodská hvězda Jodie Fosterová. Informoval o tom The Guardian. Fosterová se proslavila slavným oscarovým thrillerem Mlčení jehňátek, za který získala Oscara. První sošku si však odnesla za film Znásilnění v roce 1988. Pozornost na sebe strhla už jako dvanáctiletá herečka, když bravurně zahrála ve slavném filmu Taxikář stejně starou prostitutku.

Pro Jodie Fosterovou bude role kontroverzní filmařky možná odrazovým můstkem k dalším filmovým cenám. Foto z archívu herečky.

Postava filmařky otevře staré jizvy

Podle The Guardian bude tato role pro americkou herečku Jodie Fosterovou náročná. "Přestože Fosterová není žádným nováčkem v rolích kontroverzních osobností, málo z hollywoodských filmů zřejmě způsobí tak kontroverzní debatu jako film o Riefenstahlové. Fosterová bude muset čelit obviněním z oslavování antisemitské osobnosti, která hrála klíčovou roli ve třetí říši," napsal The Guardian.

Producentka společnosti Primary Pictures Gabrielle Bacherová řekla, že snímek se pokusí o komplexní pohled na rozporuplnou filmařku. Snímek by podle ní mohl zaujmout tím, že se pokusí ukázat, jak tato složitá osobnost "i přes svůj talent skončila ve službách mašinérie zla". "Pokud by nějaký film Riefenstahlovou šmahem odsoudil, skončí jako jednostranná moralizující pohádka. Odstíny šedi udělají příběhu jen dobře," dodal historik Gavriel Rosenfeld z univerzity ve Fairfieldu.

Hitler se do ní zamiloval v kině

Leni Riefenstahlová se narodila v roce 1902. Studovala malířství, uměleckou dráhu zahájila jako tanečnice. Po zranění kolena se stala herečkou a její nejznámější rolí byl snímek Modré světlo. V něm si jí zamiloval Adolf Hitler.

Odborníky byla uznávána pro své profesionální kvality filmové dokumentaristky. Zároveň jí však bylo vyčítáno, že tyto schopnosti dala do služeb nacistického režimu. Proslavila se především jako autorka propagandistických a oslavných dokumentů o Adolfu Hitlerovi a dalších prominentech nacistické éry v Německu.

Jejím nejslavnějším filmem byl Triumf vůle z roku 1934. Zachycoval nacistický sjezd v Norimberku. Riefenstahlová však nebyla členkou NSDAP a po válce nebyla obviněna z válečných zločinů.

Leni Riefenstahlová na snímku s Adolfem Hitlerem a dalšími nacistickými důstojníky. Repro z autobiografické knihy V mé paměti

Druhým jejím vrcholem byl film Olympia, dokument o olympijských hrách v Berlíně v roce 1936. Kritici poukazovali na to, že Riefenstahlová glorifikovala německý nacismus.

Sama se hájila tím, že prý nebyla stoupencem nacismu a její filmy jsou uměleckými, nikoliv politickými díly. "Chtěla jsem dělat filmy, které by nevypadaly jako primitivní propaganda, ale byly by zajímavější," konstatovala před časem.

Dlouhý život a neuvěřitelná síla sdělovat své pocity

Po válce a Norimberském procesu, který odsoudil nacismus, se nemohla Riefenstahlová vrátit k filmu, a tak začala s fotografováním. Dostalo se jí velkého kritického uznání za její fotografie zanikajícího kmene Núbijců v Súdánu. V Africe zažila také pád letadla, který přežila se zlámanými končetinami.

Ze zdravotních důvodů se začala ve svých 80 letech věnovat potápění. V roce 2002 byl uveden do kin její film Dojmy z podvodní říše, natočený během více než 200 ponorů. Dostalo se mu velkého ohlasu. Leni Rienfenstahlová zemřela na začátku září 2003 ve věku nedožitých 102 let.

Na plátně ožije možná i Milada Horáková

Hollywood v poslední době sahá často po tématech z evropských totalitních dějin. Američané připravují i film o Miladě Horákové. Zatím je v posledním stádiu přípravy práce na scénáři a začíná se vybírat hlavní představitelka. Miladu Horákovou by mohla hrát Meryl Streepová nebo třeba Cate Blanchetová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám