Hlavní obsah

Nové knihy - Olga Walló, Ishiguro Kazuo i J. M. Coetzee

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se tento týden vypravíte koupit si nějakou knihu, zastavte se u nových titulů, mezi kterými například najdete román Olgy Walló Kráčel po nestejně napjatých lanech, sci-fi japonského spisovatele Ishigura Kazua Neopouštěj mě, nebo prózu J. M. Coetzeehe Chlapectví.

Článek

Olga Walló: Kráčel po nestejně napjatých lanech

Selská tradice a levicové šílenství, kolektivizace a ženy z Ravensbrücku, mýtus Barrandova i divadelní šmíra - to vše v až příliš pevném sevření rodinných pout se odehrává na pozadí pravděpodobně skutečných událostí.

Volné pokračování rodinné ságy Věže Svatého Ducha je napsáno nezvykle kultivovaným jazykem, ironicky a zábavně. Pohrdavě přechytralé dítě vypráví o absurdní citové výchově v 50. a 60. letech v luxusní vinohradské vile a na zchátralém polabském statku. O Shakespearovi, Kafkovi i Gagarinovi.

Labyrint, 190 str., váz., 229 Kč

Ishiguro Kazuo: Neopouštěj mě

Autor u i u nás známých románů přichází s další zajímavou knihou s prvky science fiction.

Zdánlivě jednoduchý příběh Neopouštěj mě, vyprávěný ústy dnes třicetileté bývalé studentky internátní školy na malebném anglickém venkově, zpočátku působí jako vzpomínky na téměř idylické dětství a dospívání, nebýt drobných narážek a nejasností, které krůček po krůčku směřují k šokujícímu odhalení. Románem se jako červená nit táhne otázka, co to znamená být člověkem, a nutí čtenáře k zamyšlení nad věcmi, které jsme zvyklí brát jako samozřejmost: kdo jsme, odkud přicházíme, kam jdeme?

BB art, překlad Gisela Kubrichtová, 272 str., 249 Kč

John Maxwell Coetzee: Chlapectví

Mistrovská současná próza nositele Nobelovy ceny Johna Maxwella Coetzee Chlapectví působivě vypráví o životě třináctiletého mladíka, souženého pocitem provinění a strachem. Odmítá otce, necítí k němu nejmenší úctu, a trpí výchovou matky, jež ho současně zbožňuje i nesnáší.

Chlapec, vyrůstající poblíž Kapského Města, žije dvojím životem - ze vzorného a nesmírně schopného studenta ve škole se doma mění ve frackovského tyrana, který však bez ustání trpí hrůzou, že ztratí matčinu lásku. Utíká do svého uzavřeného světa, objevuje literaturu, probouzí se v něm sexuální touha a stále silněji si uvědomuje rozpory dožívajícího apartheidu...

Metafora, váz., 160 str., 199 Kč

Frederick Forsyth: Žoldáci

Fascinující příběh z roku 1974 líčí průběh příprav na převrat ve fiktivním africkém státě Zangaro. V tomto, kde despoticky vládne prezident Kimba, jsou ložiska platiny. Jistá velká těžební společnost by uvítala, kdyby v Zangaru byla u moci vláda, která by podepsala těžební koncesi, a tak se rozhodne politickému vývoji v zemi napomoci.

Obratnost, s níž autor stupňuje děj, od téměř dokumentárně strohého popisu skupiny žoldáků připravujících převrat až po strhující finále korunované naprosto nečekanou pointou, nenechá čtenáře chladným ani více než třicet let od prvního vydání díla.

Knižní klub, 344 str., 249 Kč

Kamil Vondrášek: Ústav

Výjimečný román Kamila Vondráška tvoří s fascinujícími ilustracemi Borise Jirků dokonalou jednotu. Vytříbený humor, sex a horor. Nadčasová studie lidského druhu, která nastavuje ironické zrcadlo všem politickým režimům a "upřímným" mezilidským vztahům.

Románové postavy často nesou nezastírané narážky na karikované antihrdiny typu Dalíka (Salvador Dali), Freda (Sigmund Freud) či Kuchota (don Quichot). Mnohovrstevnatý román vykresluje jednotlivé příběhy svých postav až k závěrečné katarzi, kde se setká každý s každým, přičemž pojem "času" zde hraje svou osobitou roli.

Volvox Globator, 312 str., váz. 13 barevných leporel a 33 perokreseb, 399 Kč 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám