Hlavní obsah

Sherrybaby - drama o tom, jak těžký je každý začátek

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem loňského Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se stalo americké drama Sherrybaby debutující scenáristky a režisérky Laurie Collyerové. Působivý příběh mladé ženy, která se po návratu z vězení snaží najít novou životní cestu, dostal Křišťálový glóbus, představitelka Sherry Maggie Gyllenhaalová navíc cenu za nejlepší ženský herecký výkon.

Článek

Karlovarský úspěch ty další odstartoval: Gyllenhaalová byla nominována na Zlatý glóbus, ona i režisérka získaly ocenění na dalších festivalech. "Od šestnácti do dvaadvaceti let byl heroin mou životní láskou. Chci říct, měla jsem dceru, o kterou jsem se nestarala a o kterou se postarat chci..." Tak uvádí svůj příběh o těžkých návratech a ještě těžších začátcích hlavní postava filmu Sherry Swansonová.

Její "láska" a z ní plynoucí krádeže ji přivedly do vězení. Nyní, po třech letech vzorného chování, vychází na podmínku ven. Je "čistá" a chtěla by všechno minulé smazat a začít žít řádný život: mít dobrou práci, pro kterou získala v kriminále kvalifikaci, ale především se pořádně starat o dcerku. Ta zatím žije u Sherryina bratra a jeho ženy, kteří ji milují a poskytují jí veškeré zázemí pro spokojené dětství.

Nárazy, které Sherry na svobodě čekají, jsou však tvrdší, než čekala. Bude třeba utržit ještě hodně ran a najít v sobě hodně pokory, aby se ke kýžené metě - normálnímu životu - přes všechny nástrahy včetně vlastní povahy a lákadla drog probojovala. Zatím se umí rvát až nesmyslně tam, kde cítí ohrožení, a zároveň se ponížit až na dno, když dosažení cíle se zdá díky tomu snadné. Skutečnému významu slov svoboda a pokora však ještě nerozumí.

Nejednoznačnost postav a všeho dění

Základní předností filmu Sherrybaby, který Collyerová napsala a natočila podle skutečného příběhu své přítelkyně, je nejednoznačnost postav i všeho dění. Sherry je sympatická ohromnou snahou porvat se o svá skutečná i domnělá práva, ale zároveň - dřív než ona - cítíme, že k mnohému ještě nedozrála.

Její bratr a švagrová se vzorně starají o malou Alexis, je mezi nimi krásný vztah, přetrhnout jej se zdá nesmyslné - ovšem stejně tak nesmyslné je upírat matce a dceři šanci na plnohodnotný vztah. Podobně rozporuplné jsou i další postavy včetně kurátora, který je k Sherry někdy snad příliš krutý, zároveň je ale zřejmé, že ví, co činí, má-li jí skutečně pomoci.

Herci podávají vesměs přesvědčivé výkony, přičemž Maggie Gyllenhaalová jako Sherry je rozhodující oporou filmu. Nahrbená záda a stažená ramena pokořeného člověka vyrovnává odhodlání ve výrazu tváře. Za seberadostnějším smíchem při setkáních s Alexis je cítit všudypřítomný strach o společnou budoucnost - bude-li vůbec jaká. Samozřejmost, s níž se poníží před úředníkem kvůli vytoužené práci, je stejně přesvědčivá jako chvíle vášně s nalezeným ochráncem, milencem i rádcem v podání Dannyho Treja.

Sherry bude muset udělat ještě hodně práce sama na sobě a to je dřina vždycky - i když se člověk zrovna nevrací ze světa drog či z kriminálu. Právě v tomto směru je film Sherrybaby působivý v obecnějším smyslu slova než jen jako příběh o drogách a důsledcích závislosti na nich. Téměř dokumentaristickým stylem vypovídá neobyčejně lidsky o obyčejném životě, o chybách a šancích na jejich nápravu, o tom, že nic není jen černé nebo bílé, a jenom si něco přát, byť sebevíc, v životě většinou nestačí.

Sherrybaby - USA 2005

Režie a scénář: Laurie Collyerová, kamera: Russell Lee Fine, hrají: Maggie Gyllenhallová, Brad William Henke, Ryan Simpkinsová, Danny Trejo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám