Hlavní obsah

O ceně cesty vzhůru

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Docentu Petru Abrahámovi, lékaři, který startoval do života po promoci koncem devadesátých let minulého století, říkali přátelé Petarda. Chlap, který si nenechá jen tak něco líbit. Především o něm vypráví nová próza spisovatele, textaře a novináře Jana Krůty.

Článek

Petardovým kamarádem byl Ondřej Vana, jemuž nikdo neřekl jinak než Hardy. Už na gymplu spolu soutěžili, kdo vyběhne výš na zdi. Čí šlápota bláta se otiskne výš na bílé místo. Jak je rozdělila cesta za vlastním snem?

"Moc a sebevědomí spolu spí v jedné posteli. Bez sebevědomí je člověk odsouzen k postu pěšáka. On ale chtěl být na šachovnici figurkou mnohom důležitější. Sebevědomí do sebe musíš nabušit jako prejt do jitrnic. A to se Petr naučil. A vyhrával..."

Petr ještě jako medik zachraňující životy se dostal díky "Levákovi" do míst, kde se točily peníze. Vypomáhal v kasinu. Poznal, kolik se platí za cestu vzhůru. Hardy jako novinář hodně cestoval, snažil se pomáhat obětem násilí. AIDS si však vybírá mezi těmi, kdo jsou spojeni víc než úzkým poutem.

Maličko generační zpověď lidí několika profesí, kteří si v době umožňující jít za vlastní hvězdou vybrali, čemu se chtějí věnovat. A obětovat. "Bohatství moudrému slouží a hloupému vládne," cituje autor Seneku. Memento celého příběhu.

Jan Krůta: Doktor Petarda

Epocha, Arcadia Art Agency, 216 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám