Hlavní obsah

Jak z houští vykoukl komiks

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sympatický úlet v podobě fotokomiksu připravil výtvarník František Skála. Ten "mapuje" putování bezstarostného chlapíka Cílka za svou přítelkyní Lídou v knize Skutečný příběh Cílka a Lídy. Komiksový seriál doprovází do 27. května výstava v komunikačním prostoru Školská 28 v Praze.

Článek

"Byla to skoro filmová práce jako na dokumentu. Šmíroval jsem Cílka, pozoroval jeho putování z dálky," řekl Skála. Podrobnější informace o tom, jak "lesní" projekt vznikal, Skála úspěšně mlží. "Projekt jsem nosil v hlavě dvacet let. Nepsal jsem si ani žádný storyboard, fotil jsem jen na klasický fofoaparát," prozradil.

Fotografiím navíc vkusně dodává ráz komiksovými bublinami. Na výstavě se prezentuje pouze část z více než tří set publikovaných fotek; obrázek o životě odvážných dobrodruhů si mohou návštěvníci udělat i z osobních předmětů (motyčka, vak na vodu nebo "trampský" nožík), které s laskavým svolením zapůjčili Skálovi "přátelé".

Umělec pracující často s rustikálními materiály zaznamenal různá dobrodružství, která provázejí Cílka (odvozeno od zdrobněliny Cecil s vnitřním poselstvím "Cíl"): musí se vypořádat se Strombulíny, Hrudošem či Zlopoury, příjemné je pro něj setkání s Homérem - postarším rockerem, který odešel do ústraní přemítat o životě.

Realizace výstředního projektu (navazujícího na knihu Jak Cílek Lídu našel) nebyla jednoduchá, přesto objevná: "Plížil jsem se stezkami, po nichž chodí pouze zvěř. A díky tomu jsem se dostal do míst, kam lidská noha nikdy nevkročila." V květnu se k výstavě konají doprovodné besedy nebo projekce dokumentu režisérky Ljuby Václavové Putování starými cestami. Více informací na internetové adrese www.skolska28.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám