Hlavní obsah

ON-LINE CHAT: Odpovídal kameraman a režisér F. A. Brabec

Novinky, pko
PRAHA

Měsíc květen je prý tím nejzamilovanějším měsícem. Opěvují ho básnici a lyrici. Letošní květen bude mít pro režiséra a kameramana F. A. Brabce ještě jeden významný rozměr. Finišuje totiž v přípravách na svůj nejnovější film - Máj.

Článek

A právě kolem filmu Máj se točilo nejvíc dotazů: "Je to mnohem těžší, než jsem si myslel. Pan Mácha nepsal děj, jenom pocity a s pocity se hodinu a půl těžko vydrží. Takže je to o to náročnější a o to bude snad lepší," věřil v úspěch nového projektu na on-line chatu Novinek F. A. Brabec.

Režisér a kameraman v jedné osobě také přiznal, že ho neustále trápí výběr hlavních hrdinů. Setkal se v posledních týdnech s tolika nadějnými talentovanými herci, ale představu obsazení Jarmily a Viléma má prý naprosto jinou.

V souvislosti s téměř nezfilmovatelným materiálem - Máj se dotkl Brabec i tolik diskutované otázky podpory českého filmu od státu. "Nejsem příliš nadšen tím, že 13 lidí, které vybral nevíme kdo, rozhodují o projektech, které mají reprezentovat naši malou republiku. Například Máj nedostal ani jedinou korunu od Státního fondu rozvoje kinematografie. A například komerční sitcomové projekty dostávají mnohamiliónové dotace," nastínil režisér.

Bestiář, Máj, Krysař - kameraman mnoha tváří

Předminulý týden oslavoval F. A. Brabec na premiéře filmu Ireny Pavláskové Bestiář. Byl totiž kameramanem tohoto filmu. Někteří účastníci chatu Brabce chválili za tuto práci, jiní mu vytýkali přílišnou komerčnost. Brabec na to reagoval: "V tomto případě nešlo o peníze, ale o přátelství, které mě pojí s Irenou Pavláskovou. S ní jsem debutoval v roce 1988 filmem Čas sluhů a slíbili jsme si věrnost na celý život."

Na on-line chatu Novinek přiznal Brabec také, že je kameramanem a režisérem téměř 200 klipů českých interpretů. V seznamu najdeme například Karla Gotta, Lucii Bílou, Jarka Nohavicu a nebo nejnověji skupinu Kabát. "Dnes od jedné hodiny dělám finální střih posledního hitu Malé dámy. Ten se dostal na finále soutěže Eurosong. Zatím to vypadá úžasně, točili jsme v pátek ve staré továrně u Kladna."

Životní záliby - domy a hodinky

V otázkách čtenářů zbyl prostor i pro otázky na koníčky a záliby. "Hodiny a hodinky - to je jeden z mých hlavních koníčků života. Dědeček byl hodinář a mě to poznamenalo. Hlavně hodinky jsou součást psychické obrany při práci a při jednání, takže se ráno kromě oblečení vyzbrojím i hodinkami, které mi pomohou přežít celý den."

Druhou neméně důležitou zálibou je kutilství, které ale značně přerostlo rozměry domácí dílny. "Miluju stavění domů. Za svůj život jsem jich postavil či přestavěl pět. I ten, ve kterém se svou ženou bydlím. Ten jsme rekonstruovali 5 let a je to 200 let starý mlýn."

F. A. Brabec je držitelem tří Českých lvů za kameru. První z nich dostal za film Jízda, který režíroval Jan Svěrák. Druhého mu čeští filmoví akademici přiřkli za Krále Ubu a třetího za Kytici.

Právě z Kytice dokázal udělat F. A. Brabec velkorysou podívanou, a to i přesto, že nad tímto tématem odborníci lámali hůl a tvrdili, že tento materiál je naprosto nezfilmovatelný. Brabec jim to vyvrátil a vytvořil podívanou, která všem brala dech. Kytici do dnešního dne vidělo více než půl milionu českých diváků, a to na ní nechodí povinné školní výpravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám