Hlavní obsah

AniFest nabídne také 3D animaci

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malebné jihočeské město Třeboň letos hostí již 6. ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů AniFest. Návštěvníci mohou od 3. do 9. května vidět na stovky snímků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Účastníci festivalu se setkají také s nestorem české animace Břetislavem Pojarem.

Článek

"Velmi nás těší, že je o účast v soutěži tak velký zájem a že můžeme konfrontovat českou tvorbu se zahraniční. Jsme také rádi, že tak mladý festival je už ve světě respektovanou soutěží animované tvorby," uvedl ředitel přehlídky Petr Slavík. Počet přihlášených děl rok od roku stoupá, letos se z 1400 vybralo 280 filmů.

Čestným prezidentem AniFestu je významný belgický režisér Raoul Servais, jehož dílo také představí výstava výtvarných prací. Soutěžit se bude v sedmi kategoriích, celovečerní film, televizní film, krátký film, seriál, znělka, videoklip, reklama, studentský film a snímek vytvořený dětmi.

Českou premiérou bude černobílý akční thriller Renesance, který se odehrává v roce 2054 a je po vizuální stránce přirovnáván ke Sin City - Město hříchu. Dalšími celovečerními lahůdkami budou filmy Žabí princ, Princezna a Ošklivé káčátko a já. Účastníci festivalu se setkají s nestorem české animace Břetislavem Pojarem, jenž ze snímků, které jej či jeho tvorbu nějak oslovily, sestavil vlastní večer. K vidění budou i světoznámé animované trháky: Spláchnutej nebo Oscarem oceněný snímek Auta.

Novinkou je samostatná Mezinárodní soutěž internetových animací, kde o vítězi rozhodnou divácké hlasy. Změna nastala v sekci španělské tvorby. Namísto avizované retrospektivy je zařazena Nová vlna španělské animace. Zážitkem budou i 3D stereoskopické animace. Doprovodný program nabídne kupříkladu výstavu Od Saudka po Nebela aneb Český komiksový plakát, práce studentů a absolventů Ateliéru Filmové a televizní grafiky VŠUP, workshopy, spousty koncertů či diskusi na téma Drogy a televize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám