Hlavní obsah

Takový ty slova jako DVD

Novinky, Stanislav Dvořák

V době, kdy zástupy rychlokvašek chrlí hromady DVD, je až zarážející, že ještě nebylo na trhu žádné koncertní video osobností jako Radim Hladík nebo Michal Prokop. V prvním případě se snad dočkáme na podzim, v druhém je již hotovo.

Článek

DVD Live 60 Lucerna 2006 je splaceným dluhem historii, ohlédnutím za významnou kapitolou české populární hudby. Michal Prokop tu předvádí průřez svým životem se svými nejoblíbenějšími spolupracovníky. Zpěvák, který v 60. letech napodoboval Raye Charlese a později se vyvinul v interpreta specificky poetického blues-rock-popu, zde skutečně nic neošidil, kapacita disku je využita na maximum. Je škoda, že většinu písniček už dnes naživo nezazpívá tak jako dříve, chvílemi zní přiškrceně.

Záznam zahajují proti všem zvyklostem showbusinessu největší pecky - Blues o spolykaných slovech, Bitva o Karlův most, Kolej Yesterday, obohacené o drobné improvizace Luboše Andršta a Jana Hrubého. Dalších osmnáct živých nahrávek jsou coververze a materiál z nové desky Poprvé naposledy. Zajímavé věci předvádějí na DVD hosté Zdeňek Bína a Dan Bárta, milé je i společné jamování Vladimíra Mišíka či Radima Hladíka. Vstup Jiřího Suchého působí v této společnosti poněkud zvláštně.

DVD nekončí koncertem. Nadšenci zkoumající souvislostí se mohou kochat i starými televizními klipy. Některé pocházejí až z roku 1969 (I Believe To My Soul) a mají dnes především historickou hodnotu. Jako další bonus je tu dokument-rozhovor Michal od Jiřího Věrčáka.

Michal Prokop Framus Five & hosté: Live 60 Lucerna 2006, Sony BMG 2007

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám