Hlavní obsah

Část hiphopové komunity překvapivě pro zákaz sprostých slov

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se před časem z newyorské radnice ozývaly hlasy pro rezoulci za odstranění rasistického slova ´nigga´ z rapu, vypadalo to spíše úsměvně. Po pár měsících ale přišlo nečekané pokračování. Část afroamerické komunity se nápadu skutečně chytila (i když ne v souvislosti s rezolucí) a nyní chtějí odstranit i ´bitch´ a další vulgarismy.

Článek

Mocný hiphopový producent Russel Simmons, zakladatel labelu Def Jam, představil v pondělí společně s bojovníkem za lidská práva Benjaminem Chavisem svůj ambiciózní plán na zeslušnění rapových textů.

Podle něj by v budoucnu nahrávací společnosti, rádia a televize dobrovolně cenzurovaly sprosté hip-hopové texty, zejména pak pro ženy ponižující výrazy ´bitch´ a ´ho´ a také rasistické ´nigga´. "Tato tři slova by měla být považována za stejně obscénní jako extrémně sprosté klení," říkají oba aktivisté.

Celá kauza se rozjela hlavně kvůli tomu, že označení ´ho´ bylo použito veřejně v rádiu CBS v souvislosti s ženským basketbalovým družstvem. Simmons navrhnuje založení komise, která by určila standardy pro hiphopové písničky a klipy. Zasedli by v ní šéfové hudebních vydavatelství, rádií a televizí. Mnoho raperů i raperek je ale proti a považují celou aféru za přehnanou.

"Já označuju ženy jako ´hos´ v mé muzice, ale to neznamená, že někoho ponižuju," uvedla raperka Remy Ma v jednom interview, "my tak prostě mluvíme. Myslím, že Tupac Shakur to řekl nejlépe: Jakmile odebereš slovu jeho sílu, už neznamená to samé."

Anketa

Zakázali byste sprostá slova v populární hudbě?
Ano
34,3 %
Ne
65,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 507 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám