Hlavní obsah

Zpěvačka irských Altan miluje atmosféru písniček U2

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražské T-Mobile Aréně bude ve středu vládnout irský folklór. Zpěvačka irské skupiny Altan, Mairead Ni Mhaonaigh, Právu řekla, že miluje atmosféru písniček U2.

Článek

Ve středu se představíte v pražské T-Mobile Areně na akci k deseti letům irského tance v Česku. Čemu přisuzujete to, že ve světě stále roste zájem o irský folklór?

Všimli jsme si toho na našich cestách. Asi před dvaceti lety začal svět objevovat naše umělce, vznikly tradiční taneční soubory jako Riverdance a je zájem o naši populární hudbu s nádechem irské tradice, v níž je spousta energie. Vznikají skupiny, které udržují irský folklór živý, což je úžasné.

V čem je vaše hudba jedinečná?

Pramení ze staré folkové hudby. Je plná emocí, s nimiž se můžete ztotožnit. A samozřejmě nabízí silné melodie, kvůli kterým ji lidé poslouchají.

Altan má za sebou dvacet let existence. Co vás drží pohromadě?

Už před založením kapely jsme byli velmi dobří přátelé. To se nezměnilo. Je důležité, aby se každý snažil vydat ze sebe to nejlepší a byl ochotný spolupracovat. Cítíme se velmi být privilegovaní tím, že máme možnost vytvářet hudbu, kterou máme rádi, a přitom být s přáteli, na které je spolehnutí. Jsme tu, abychom jeden druhého podpořili a sdíleli radosti i starosti.

Co značí název vašeho posledního alba Local Ground?

Vrátili jsme se k našim kořenům. Jsou ukotveny v Donegalu, který milujeme. Jsme tím místem velmi ovlivněni. Myslím si, že každý se má držet toho, co dobře zná.

Jaký je váš vztah k nejslavnější Irské skupině U2?

Miluji je, jsou úžasní. Jsou to skvělí skladatelé a zajímají mě témata jejich textů. Měli štěstí na producenty jako Daniel Lanois nebo Brian Eno, kteří s nimi dávají dohromady hudbu s velmi vyspělým zvukem. Jejich tvorba má obrovskou atmosféru.

Na co se můžeme těšit na vašem pražském koncertu?

Doufám, že vám přineseme spoustu radosti a zábavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám