Hlavní obsah

Koncert na počest Karla Svobody odložen

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé zamýšleného koncertu na počest nedávno zesnulého skladatele Karla Svobody, který byl ohlášen do pražské Sazka Areny na 24. května, oznámili jeho odložení na pozdější, blíže neurčený termín. Koncert měl být charitativní, jeho výtěžek by šel na konto nadacím Český Mozek a Kapka naděje.

Článek

http://www.novinky.cz/special_rubriky/svoboda/"Nejasnosti kolem nadace Český Mozek vnesly nejistotu mezi účinkující a partnery projektu," sdělila Andrea Dlouhá z pořádající agentury Česká produkce. Pořadatelé se pokusí dohodnout s vystupujícími interprety náhradní termín koncertu, dodala.

Na koncertě měli vystoupit například Karel Gott, Helena Vondráčková, Hana Zagorová, Petr Kolář, Iveta Bartošová, Leona Machálková či Petr Muk.

Karel Svoboda se zastřelil letos 28. ledna na zahradě svého domu v Jevanech. Policie v březnu ukončila šetření a případ definitivně uzavřela jako sebevraždu. Dále se k němu nechce vyjadřovat. [celá zpráva]

Dva policisté, kteří byli na místě sebevraždy, se začátkem března přiznali, že prodali posmrtné fotky Svobody bulváru. Oba pracovali na oddělení v Kostelci nad Černými Lesy. [celá zpráva]

Od bigbítu k muzikálům

Svoboda byl nejslavnějším skladatelem tzv. středního proudu. Skládal písně nejznámějším zpěvákům české komerční scény (Karel Gott, Helena Vondráčková, Lucii Bílá, Hana Zagorová).

Začínal už v 60. letech v kapele Mefisto a je autorem hitů jako Lady Carneval, Mistrál, Láska bláznivá nebo Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš, titulní to melodii z filmu Tři oříšky pro Popelku. Marta Kubišová zpívala jeho Nechte zvony znít, pro Lucii Bílou napsal píseň Jsi můj pán, Jiří Korn proslavil jeho Yvetu a Hana Zagorová Gvendolínu.

Složil však také hudbu k řadě českých filmů (naposled Milenci a vrazi a Rebelové) a televizních seriálů, jako byly Cirkus Humberto, Létající Čestmír nebo Návštěvníci a Rodinná pouta. Psal i hudbu k pohádkám, tou poslední zůstane Z pekla štěstí. Největší úspěchy mu přinesla Včelka Mája, za kterou dostal v Německu pět zlatých desek od firmy Polydor. Supraphon mu udělil diamantovou desku za více než 10 miliónů prodaných nosičů. V poslední době se věnoval hlavně muzikálům.

Reklama

Související témata:

Související články

Skladatel Karel Svoboda si vzal život

Autor mnoha velkých tuzemských hitů, hudební skladatel Karel Svoboda, spáchal v neděli ve věku 69 let sebevraždu. Právu to potvrdil důvěryhodný zdroj, jenž...

Výběr článků

Načítám