Hlavní obsah

Nový Viewegh vychází 3. května

Dlouho připravovaný námět podepřený nečekanými osobními zážitky stojí za novinkou jednoho z nejprodávanějších českých spisovatelů Michala Viewegha. V knížce se pro autora poněkud netradičně vedle lidí objevují i andělé. "Není to žádná náboženská propaganda, andělé v mém textu jsou personifikované dobro, které se, snad, vznáší všude kolem nás," řekl autor.

Článek

Novela Andělé všedního dne vyjde 3. května, krátce před zahájením knižního veletrhu Svět knihy, na nějž své novinky soustřeďuje většina nakladatelů. První autogramiádu bude mít tradičně v pražském knihkupectví U Fišera v den svého vydání. Příběh o lidech a andělích prý autor nosil v hlavě dlouho jako potenciální námět. Pak začalo téma krystalizovat, Andělé všedního dne měli být námětem pro hru se zpěvy Petra Hapky a Michala Horáčka. "Napsal jsem libreto, které Michal Horáček zveršoval," uvedl Viewegh.

Později však "život napodobil umění" a téma umírání spisovatele zasáhlo velmi blízko. "Tatínkovi diagnostikovali rakovinu a za čtyři měsíce od té chvíle zemřel. To byl silný impulz, těžko jsem mohl tehdy pracovat na něčem jiném," řekl spisovatel. Původně myslel, že téma si vyžaduje velkou formu románu, ale pak dal přednost komornější novele. Je lepší napsat dobrou novelu než rozkecaný román, podotýká.

Chystá pohádky pro unavené rodiče

Vedle čtyř andělů jsou protagonisty knihy mladá vdova, učitel autoškoly a sebevrah. Děj se vejde do jediného zářijového dne, na jehož konci se tři lidské osudy spojí v jeden. Sám autor novelu charakterizuje jako "knížku o nás všech, jejichž čas je vyměřen, a přesto se stále chováme, jako bychom tu měli být věčně".

Od poněkud pochmurného psaní, které dokončil v prosinci, si Viewegh chce odpočinout Pohádkami pro unavené rodiče. Měly by sloužit rodičům, kteří po celodenní práci čtou večer dětem před spaním a většinou jsou unavenější než děti, které si vždy vyberou tu nejdelší z pohádek. Spíše než o pohádky půjde o každodenní příhody jedné rodiny: tatínek, maminka a dvě malé děti. Viewegh připravuje vlastně podobné čtení, jaké píše pro dospělé, tedy příběhy o mezilidských vztazích, ale tentokrát vyprávěné jednoduchým, dětem srozumitelným jazykem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám