Hlavní obsah

Pulitzera dostal Wall Street Journal i jazzman Coleman

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Letošní udílení Pulitzerových cen v New Yorku ovládl deník The Wall Street Journal, který dostal ocenění hned ve dvou žurnalistických kategoriích. Pulitzer se dává nejen za žurnalistiku, ale i za prózu, drama, poezii a dokonce za hudbu.

Článek

The Wall Street Journal obdržel cenu hlavně za články o akciovém skandálu z roku 2006. Zároveň se dočkal uznání za zahraniční zprávy o Číně.

V oblasti fotografie byl oceněn kalifornský list The Sacramento Bee se zobrazením osudu svobodné matky a jejího mladého syna, který prohrává boj s rakovinou. Zvláštní uznání bylo vysloveno íránskému fotografovi Džahángíru Razmímu, jehož snímek popravčí čety a 11 odsouzenců se zavázanýma očima z doby krátce po islámské revoluci z roku 1979 získal Pulitzerovu cenu v roce 1980. Autor fotografie zůstával z obav o bezpečnost anonymní, až loni v prosinci jeho identitu odhalil reportér listu The Wall Street Journal.

Cena za literaturu faktu putuje k Lawrenci Wrightovi za knihu The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11, která je analýzou toho, jak islámský fundamentalismus změnil svět. V kategorii beletrie zvítězil spisovatel Cormac McCarthy s apokalyptickým románem The Road.

V oboru historie vyhráli Gene Roberts a Hank Klibanoff s knihou The Race Beat: The Press, the Civil Rights Struggle, and the Awakening of a Nation, která dokumentuje, jak média pojednávala o boji za lidská práva a bořila předsudky v americké společnosti.

Americký jazzman nejstarší generace Ornette Coleman získal cenu za své loňské album Sound Grammar. Coleman začínal už v 50. letech, v 60. letech pak výrazně ovlivnil tzv. free jazz. Je také držitelem Grammy.

Celý seznam oceněných najdete na www.pulitzer.org.

Kdo byl Pulitzer?

Joseph Pulitzer byl americký novinář maďarského původu, který žil na přelomu 19. a 20. století. Zásadně proměnil obsah i formu novin. Ačkoliv se vůbec nebránil laciným tématům a bulváru, jako první přišel s tím, že žurnalisté by měli mít vysokoškolské vzdělání. Část svého majetku ve své poslední vůli věnoval právě na vzdělání a na Pulitzerovu cenu. Poprvé byla udělena roku 1917 a měla čtyři žurnalistické a čtyři literární kategorie. Vedle nich se dávala ještě stipendia. Počet cen se ale v průběhu 20. století zvýšil. Většina jich je dotována částkou deset tisíc dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám