Hlavní obsah

TV tip: Sedmkrát Woody Allen

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize zve od 16. dubna na sedm pondělních večerů se scénáristou, hercem a režisérem Woody Allenem. Kultovní newyorská postavička, která našla duševní souznění především u evropských diváků, nás bude pravidelně bavit ve večerních hodinách na ČT2.

Článek

Do volné série byly zařazeny filmy z různých mistrových období. Zahájí ji v pondělí 16. dubna rané dílko nazvané Seber prachy a zmiz z roku 1969. Jde o parodii na kriminální filmy, která se tváří téměř jako dokumentární snímek. Utlačovaný nesmělý židovský chlapec se v ní "vypracuje" na gangstera a jeho okolí to různě komentuje.

Můžeme tu pozorovat prvopočátky Allenova rukopisu (odlehčený pohled na židovství, odkazy k literárním dílům, parodie). Jeho vtipy - mnohdy brutálně pravdivé a pro někoho snad i pobuřující - později stále více odkazují k náboženství, dějinám a klasickým románům, ale současně Allena fascinují i lidské úchylky, různé potrhlé figurky a kontrast sexuálních fantazií a trapné reality. Allen se dokáže chytře a cynicky vysmát prakticky čemukoliv, možná proto ho jeho krajané nikdy neocenili.

V dalších týdnech se můžeme těšit třeba na filmy Danny Rose z Broadwaye, smutnější Září a Jiná žena či tragikomedii Stíny a mlha. Neobvyklý je snímek Petera Mazurského, ve kterém Allen zazářil jen jako představitel hlavní role (Taková normální láska). Posledním filmem bude vztahová komedie Cokoli, kterou si asi mnozí pamatují ještě z kina, kde běžela v roce 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám