Hlavní obsah

Veselí sprosťáci Horkýže slíže

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová deska slovenské skupiny Horkýže slíže se jmenuje Ukáž tú tvoju zoo a co do prezentace syrového humoru a vulgarismů je nejtvrdší ze všech. V textech jsou slova, nad nimiž se sice moralisté kaboní, ale v žebříčku užívanosti jasně vedou.

Článek

Kdy jste si řekli, že jste slavná slovenská kapela?

Kuko: Těžko najít ten moment. Někdo si myslí, že je to od vydání živého alba Festival Chorobná 2001, kdy se začala v rádiích hrát písnička Veľká Mača, Vincov Háj. Jiní soudí, že to přišlo až s albem Kýře sliz v roce 2002 a písničkami Lesbiens & Gay Song nebo Brďokoky. Leckdo si ale může myslet, že je slavný, když vyprodá kulturák. To bychom byli slavní od roku 1998, kdy jsme vyprodali kulturák v Žilině.

Viršík: Jeden ze znaků slávy je, když uděláš dopravní přestupek, zastaví tě policajt a při pohledu na tebe řekne: "Áá, to jste vy?" a nechá si tě podepsat.

Sabo: Kuko dnes přejel hranice do Česka bez občanky. Je slavný.

Stali jste se dokonce vítězi prestižní odborné ankety Aurel. Neskřípou na Slovensku intelektuálové zuby?

Kuko: My slyšíme jejich skřípání a oni slyší naše. My totiž nemusíme hudbu, která se tváří jako intelektuální. Když má nějaká ženská krásný vztah a přichází o panenství, nemusí přitom poslouchat Horkýže slíže. Na to jsou lepší Desmod. Ale na chatě na mejdanu jsme lepší my.

Kvůli tomu, jak a co hrajeme, jsme dostávali anonymy od začátku naší existence. Hráli jsme někde za pět korun a lidi nám psali, jak vůbec taková kapela může existovat. Trvá to dodnes.

Jste populární i v Česku. Proč jste na nové desce své vtípky pro zdejší posluchače nezjednodušili nebo nevysvětlili v bookletu? Ne každý pozná, že právě zpíváte nějakým nářečím, ne každý zná Ibiho Majgu či Paľo Drapáka...

Kuko: Teoreticky bychom v bookletu mít vysvětlivky mohli. Ale nerozmýšleli jsme nad tím. Když nám lidé napíšou, vysvětlíme jim to na internernetu.

Vyvolala už nějaká písnička na novém albu Ukáž tú tvoju zoo kontroverzi?

Štefánik: Jestli myslíš to "Hare Krišna hare rama, Jana Kirschner, Kirschner Jana", tak to jsme Janě řekli dlouho předtím, než to vyšlo na desce. Odpověděla jen: "Jste mrtví."

Kuko: O písničce R'n'b Soul se říkalo, že paroduje slovenskou zpěvačku Tinu. To nás ale při skládání ani nenapadlo. Podle mě dělá dobrou práci. Jako textaři se mi spíš nelíbí slovenský účastník SuperStar Peter Chochola, který nepřirozeně natahuje slabiky. Toho si vezmu na mušku spíš.

A kdo je Emanuel Bacigala, o němž je na desce celá písnička?

Kuko: Učeň, který je zakomplexovaný, má strach z mistra, jenž ho na stavbě buzeruje. Je to takové pokračování písničky Traja spití roboši, která je rovněž ze stavby. Další stavební problém. Bacigala je slovenské příjmení. My známe moderátorku Fun Rádia Bacigalovou, ale o ní to není.

Je na nové desce nějaké tajemství?

Kuko: Je v písničce Yellow Bager, která je na konci. Přijít by na to měli muzikanti. Ta skladba je celá v akordech C, A, G, E, tedy Cage. Proto je tam zmínka o Nicolasi Cageovi, který si myslí, že tyto akordy nesmí nikdo používat, protože v nich je jeho jméno. První to odhalil zpěvák Kuli ze skupiny Desmod.

Vždy jste byli dost vulgární, ale poslední album Ukáž tú tvoju zoo je mimořádně silné.

Štefánik: Je to silná deska, to víme. Ale co, sprostě se mluví všude.

Kuko: Je to naše nejbrutálnější album.

Přitom jste se stali miláčky poměrně malých dětí...

Štefánik: Rozumní rodiče jim naše písničky selektují. Když bylo mému klukovi šest, nepouštěl jsem mu všechno. Dnes mu bude za pár dnů jedenáct a už mu pouštím celé naše desky. Rodiče by neměli říkat, že Horkýže slíže je hnusná kapela. Měli by dětem vybrat nezávadné písničky. Pro začátek.

Kuko: Jednou za námi přišla asi čtyřletá holčička, kolíbala se na patě a recitovalo básničku "Som celá mokrá". Vedle ní stála babička a usmívala se. Pro nás to byl docela šok.

Štefánik: Děti nachytají sprosťárny ve školce a škole. Před tím je nikdo neubrání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám