Hlavní obsah

Slovensko má novou první scénu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slavnostním galavečerem zahájí v sobotu činnost nová budova Slovenského národního divadla (SND) v Bratislavě. Stavěla se neuvěřitelných 21 let a mnozí už nevěřili, že bude dokončena. Sedmipodlažní budova nedaleko Dunaje má plochu 17 400 metrů čtverečních a je v ní přes 2000 místností.

Článek

Kromě tří hlavních sálů - opery s kapacitou přes 900 míst, činohry s více než 600 sedadly a malého studia, kam se vejde 150 až 190 křesel, je v budově 56 šaten pro operu a 45 pro činohru.

Dále jsou k dispozici například dva VIP salónky, konferenční sál, dva výstavní prostory a restaurace. Masivní budovu z bílých kvádrů z východoslovenského travertinu navrhli architekti Martin Kusý, Pavol Paňák a Peter Bauer. Jejich návrh zvítězil v konkurenci 53 projektů.

Nové divadlo se začalo budovat v roce 1986 s plánovanými náklady 874 miliónů Kčs. Reálné náklady se však podle odhadů vyšplhaly na pět miliard slovenských korun (přes 4 miliardy korun českých).

Hercům se těžko odcházelo z dosavadní budovy činohry na Hviezdoslavově náměstí v centru města. "Necháváme zde kus tradice slovenského divadelnictví," loučil se herec Marián Labuda. S dojetím přiznal, že ze šatny si vzal domů na památku malý polštářek. "Skončila kapitola toho nejlepšího, co slovenské divadelnictví mělo," dodal. Ze starší generace se nové budovy SND dožil pouze Ladislav Chudík (82). Roli číšníka ve hře Tančírna si zahrál v posledním představení ve staré budově a bude ji hrát také v prvním představení v nové budově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám