Hlavní obsah

Zemřel slavný fotograf Brodsky, který "stvořil" Morrisona

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Joel Brodsky zemřel 1. dubna v americkém Stamfordu, uvedl server CBC. Byl zásadní postavou pro americké fotografy i hudebníky. Stvořil popkulturní ikony, které přežily své století, mezi nimi např. legendárního Jima Morrisona s odhaleným hrudníkem či "černého Mojžíše" Isaaca Hayese.

Článek

Jeden z nejžádanějších fotografů slavných se narodil v Brooklynu roku 1939. Už jako teenager pilně fotil a po studiích si v New Yorku zřídil vlastní studio. Nejvíce ho proslavily fotografie kultovních muzikantů, které zdobily nejzásadnější desky 60. a 70. let.  

Nafotil stovky obalů alb především pro americké soulové a rockové umělce jako Van Morrison, The Stooges, James Brown, Aretha Franklin, Funkadelic, Kiss, Tom Waits či Isaac Hayes. Žádný snímek asi neměl tak obrovský celosvětový dopad jako fotografie frontmana Doors Jima Morrisona.

Obrázek zachycujcí Morrisona s roztaženýma rukama a nahou hrudí připomíná ukřižování a stal se ikonou rockové hudby. Jen těžko lze spočítat všechny desky, plakáty a trička, na kterých je přetištěn.

Morrison byl při focení namol

Snímek má zajímavou historii. Patří k sérii fotek skupiny Doors, kterou Brodsky fotil v roce 1966. Brodsky později vzpomínal, že Morrison celý den pil a v době, kdy vznikl slavný portrét, musel být namol.

"Nebyl divoký opilec, vlastně byl docela tichý. Jeho rovnováha ale nebyla nejlepší... přesto bylo skvělé ho fotografovat, protože měl velmi zajímavý výraz," cituje Brodského CBC.

Kromě Morrisona stvořil ještě jeden historicky velmi cenný snímek. Zachytil významného soulového zpěváka Isaaca Hayese na desku Black Moses (1971). Hayesova image se stala inspirací pro další generace černých muzikantů, její dopad můžete pozorovat na MTV dodnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám