Hlavní obsah

Jsme mnohem víc Clou než kdykoli předtím

Právo, Jaroslav Špulák

Skupina Clou vydává stejnojmenné album. Bubeník Rae Právu popsal problémy, ve kterých se rodila, a dotkl se i anglických textů.

Článek

Vaše nové album se jmenuje prostě Clou. Neměli jste lepší nápad?

Měli jsme na stole samozřejmě spoustu jiných názvů - buď to byly výňatky z textů, nebo spojení, která se nám zdála být zajímavá. Nic však neodpovídalo tomu, co jsme chtěli vyjádřit. V minulých měsících jsme museli řešit tolik problémů, že je pro nás překvapení, že jsme album vůbec nahráli. Díky tomu se konečně cítíme jako kapela. Tahle deska jsou Clou. Jsme mnohem víc Clou, než jsme byli kdykoli předtím.

Jaké problémy jste překonávali?

Asi před tři čtvrtě rokem jsme začali cítit, že se z nás začala vytrácet muzika. Přestala nás bavit a my nevěděli, jakou cestou se dát. Na některých koncertech jsme měli minimální motivaci vystoupit před lidmi. Krize vrcholila odchodem baskytaristy a textaře Bugsyho. Během deseti dnů jsme našli nového basáka Štěpána Farkaše, kterého jsme vzali nejdřív na zkoušku a nakonec nastálo.

Kdy jste si řekli, že jste všechny problémy překonali?

Poprvé jsme se paradoxně cítili jako vítězové ve chvíli, kdy od nás odešel baskytarista Bugsy a my si po překonání té nejhlubší možné krize řekli, že budeme hrát dál bez něj. Jako definitivní vítězové jsme se ale cítili až týden před koncem mixu nové desky, kdy jsme poprvé mohli s opravdovou jistotou říci, že ji skutečně dokončíme. Šli jsme totiž do studia a polovina věcí nebyla hotová. Přišli jsme tam celkem zkroušení. Hodně nám pomohl producent George Erič. Postavil nás na nohy.

Máte nového textaře Austina Lucase. Jsou na albu texty, které pro vás mají širší význam?

Hned na začátku desky je písnička Rise. Je o vztahu otce a syna. Myslím si, že tohle téma řeší ve svém životě hodně kluků, v mnoha dospělých by ta skladba mohla vyvolat silné emoce. Píseň Timberless Skies jsme psali ve chvíli, kdy z nás muselo jít všechno ven. Austin k ní přinesl slova o ekologických problémech planety, je to taková temná a zároveň pompézní, částečně gotická skladba. Za zmínku stojí i písnička Friends And Family. Je o mládí v hlavě. O tom, jak v sobě člověk cítí sílu a štvou ho ostatní, kteří mu stojí v cestě a netolerantním způsobem mu vyčítají jeho životní hodnoty. Tahle písnička vyjadřuje naší kapelu.

Vyšší stádium debutu

Druhé album pražské formace Clou její dva roky starý debut jasně převyšuje. Není na něm sice tak silný hit, jako byla písnička Island Sun, ovšem celkově je dokonalejší a vyrovnanější. Funguje více jako celek. Skladby jsou přitom velmi pestré a v porovnání s debutem je na něm mnohem víc těch, které zafungují na druhý třetí poslech. Clou totiž vědí, o co jim jde. Byť je popularita tzv. emovlny trochu zlobí, sami se k ní hlásí a nabízejí ji v balení velmi chutném a přijatelném. Navíc na albu nejsou prvoplánové komerční kroky. Snowy Wings je singl se silným nábojem, ne však podbízivý. Namísto té vlastnosti se kapela pustila do ekologického přemýšlení a textů o tom, jaké je to lidsky držet pohromadě. Clou je album společné. Vyšší stádium debutu, radost vyslechnout. 

Reklama

Výběr článků

Načítám