Hlavní obsah

Nové knihy - Robert Fulghum i Cormac McCarthy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vychází sbírka esejů Roberta Fulghuma nazvaná Co jsem to proboha udělal?, morální thriller Cormaca McCarthyho Tahle země není pro starý nebo kniha pátrající po tajném společenství Rex Deus.

Článek

Robert Fulghum: Co jsem to proboha udělal?

Zbrusu nová kniha esejů mapuje, o čem Robert Fulghum přemítá v současnosti. Proslulý americký autor esejistických knih i románové pentalogie Třetí přání, který nemá televizi, mobilní telefon ani e-mail, si přece jen založil webovou stránku, na níž pravidelně zveřejňuje ve svém deníku krátká zamyšlení nad věcmi, které ho v životě, při psaní i na cestách potkávají. Robert Fulghum vybral ty nejzajímavější postřehy, příhody a témata, a upravil je pro knižní vydání v duchu knih, jimiž se jako spisovatel v 90. letech proslavil.

Tentokrát své krátké příběhy, postřehy a úvahy uspořádal zeměpisně: podle míst, kde během roku střídavě žije; jsou z Kréty, utažského Moabu a Seattlu.

Argo, překlad Jiří Hrubý a Lenka Fárová, 238 Kč

Marilyn Hopkins, Graham Simmans, Tim Wallace-Murphy: Rex Deus

Rex Deus je kniha, jež přináší nový pohled na křesťanství a tajný spolek působící po staletí jako posvátná pokrevní linie, která žije dodnes.

Tato zasvěcená kniha je novodobým hledáním svatého Grálu. Téměř všechny cesty při tomto hledání vedou do francouzské vesnice Rennes-le-Château. Jejím tajemstvím je existence společenství rodů, přímých potomků dvaceti čtyř veleknězů z jeruzalémského chrámu.

Příběh o společenství Rex Deus je prvním důkladným zkoumáním této utajené dynastie, jejíž členové se již mnohokrát spojili, aby změnili běh dějin a která hrála klíčovou roli v následnictví Davidova rodu na jeruzalémském trůnu po první křížové výpravě. Odhaluje skutečný vliv této tradice na vývoj evropské kultury, na vznik americké ústavy a ukazuje také, jak bylo pravé učení Ježíše Krista uchováváno ve víře, že se stane přínosem v nesnadných časech počátků třetího tisíciletí

Eminent, 344 str., 299 Kč 

Cormac McCarthy: Tahle země není pro starý

Po "existenciálních westernech" Všichni krásní koně  a Hranice vydal sedmdesátiletý, cenami ověnčený americký spisovatel Cormac McCarthy své zatím předposlední románové dílo - Tahle země není pro starý, žánrově označované za "morální thriller".

Jeden muž najde šťastnou, či spíše nešťastnou náhodou na poušti v kabele pohádkovou hotovost, výsledek války drogových gangů. Od té chvíle ho i s jeho manželkou, která se odjede ukrýt ke své matce, začne pronásledovat ten, který je najatý od těch, co jim peníze patřily, a všem třem je na stopě stoicky uvažující stárnoucí šerif, přemítající o svém životě - těm dvěma chce život zachránit, třetího dopadnout.

Netradiční detektivní příběh ve stylu "noir" z texasko-mexické hranice se ve svém průběhu plní policistovými meditacemi na téma láska, krev a občanská povinnost. Cormac McCarthy bývá označován za jednoho z nejtemnějších žalobců současného stavu americké společnosti.

Argo, překlad David Petrů, 268 Kč

Lincoln Child, Douglas Preston: Relikvie

Tajemný thriller začíná během expedice v Amazonské džungli, která pátrá po tajemném kmeni Kothogů. Nalezne chatrč s kultovními předměty kmene, mezi nimiž je dokonale propracovaná soška podivné bytosti. Tuto sošku vedoucí výpravy Whittlesey z chatrče uloupí, zabalí a pošle do Muzea dějin přírody v New Yorku. Celá expedice ale skončí tragicky.

O pět let později se v Muzeu připravuje velkolepá výstava o přírodním náboženství. Těsně před jejím zahájení dojde v muzeu k sérii záhadných vražd. Jejich oběti jsou zohaveny, chybí jim podvěsek mozkový. Záhadě se snaží přijít na kloub skupina vědců v čele s doktorem Frockem a jeho asistenty Margo Greenovou a Gregem Kawakitou, a také policisté vedení podporučíkem D'Agostou a agentem FBI Pendergastem. Postupně vychází najevo, že vraždy má na svědomí bytost Mbwun, což je právě ona bytost, jejíž sošku před léty ukořistil pro muzeum na své výpravě Whittlesey...

BBart, překlad Jaroslav Žerávek, 352 str., 249 Kč

Gregory D. Young Nate Braden: Poslední strážný

Thriller ze skutečného života, který inspiroval slavný román Toma Clancyho Hon na ponorku líčí vzpouru na palubě jedné z nejmodernějších lodí sovětského válečného námořnictva, torpédoborci Storoževoj.

Tuto vzpouru vedl politický důstojník lodě Valerij Sablin v listopadu 1975. Vzpoura byla potlačena a Sablin popraven. Zprávy o události se sovětská vláda pokusila utajit, ale americký námořní důstojník G. Young ji dokázal na začátku 80. let rekonstruovat.

Mladá fronta, 229 Kč, váz., 240 str.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám