Hlavní obsah

Bohdalová a Gott o zesnulém režiséru Rychmanovi

Herečka Jiřina Bohdalová i zpěvák Karel Gott spolupracovali se zesnulým režisérem Ladislavem Rychmanem. Své vzpomínky shrnuli pro Právo.

Článek

"Jsem panu režisérovi Rychmanovi nesmírně vděčná, že společně se scenáristou Vratislavem Blažkem pro mě udělal Dámu na kolejích. To byla moje životní role a díky tomu jsem si získala mnohé diváky. Odešel výborný člověk. Byl velice nápaditým a kreativním tvůrcem. O muzikálech se tu vůbec nic nevědělo a on byl u nás průkopníkem tohoto žánru," uvedla Bohdalová.

"Starci na chmelu jsou to, co dnes hrdě nazýváme jako kultovní film. Dá se na něj dívat pořád. Výborné písničky, skvěle zahrané scény. On dělal všechno s ohromnou chutí. V mém srdci zůstane jako pracovitý a přímých mužský, opravdový chlap. Ta zpráva mě velice zarmoutila," dodala.

"Moc jsem si přál být ve filmu a pan Rychman mi svěřil hlavní roli v muzikálu Hvězda padá vzhůru, kde jsem hrál dudáka Švandu. Byl to pedant, což je v profesi režiséra potřeba. Vždycky mi říkal: Když se začne točit, tak to je velký rozjezd a z toho rychlíku se už pak nemůže vystoupit. Vše dělal v plném nasazení. V osobním jednání byl příjemný a milý. Hodně jsem se od něj naučil a filmování s ním nás všechny bavilo. Byl profesionál a měl velký vztah k písničkám. Rozuměl jim a dovedl je plně využit" uvedl Karel Gott.

Starci na chmelu jsou podle něj úžasný film. Dodneška si z něj pamatuje krásné melodie, chytlavé díky Jiřímu Bažantovi a Jiřímu Maláskovi. Byl to jeden z prvních filmových muzikálů v dějinách české kinematografie a Gott ho prý ho v kině přímo hltal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám