Hlavní obsah

Skořepová zahraje cikánku Dranu

Právo, rh

Herečka Luba Skořepová se v neděli večer promění do postavy staré cikánky Drany v monodramatu César a Drana, jehož inscenace má českou premiéru na komorní scéně Divadla ABC Ábíčko. Kanadská dramatička Isabelle Doré napsala příběh staré ženy a koně, kteří se ocitají v mrazivé noci osamoceni uprostřed neznámé krajiny.

Článek

Drana vypráví svému koni Césarovi o sobě, o svém mládí, o své matce a manželovi, o svých dětech. V jejích vzpomínkách se mísí realita s fantazií, pravda s výmysly, bolest s radostí, život se smrtí.

"Je to psychologicky velmi bohatý příběh, nesmírně krásný a zároveň náročný text. Zatím jsem se s tak těžkým textem ve své herecké praxi nesetkala," tvrdí Skořepová, která má na svém kontě již několik "one woman show", z nichž italskou hru Mydlibaba a ty druhé hraje již osm let v Divadle v Řeznické.

Osmdesátiminutový monolog, do něhož se vejde nejen život jedné ženy, ale i generací a celého romského etnika, vyžaduje od herečky absolutní soustředění a širokou škálu poloh.

"Jako by tam bylo skryto deset i více postav, a to v žánru, který sahá od tragédie až po komedii. Nové jsou pro mě rysy jisté divokosti a prazákladní lidovosti, kterou v sobě Drana má zakořeněnou," prozradila herečka Právu. Monodrama César a Drana nastudoval s Lubou Skořepovou režisér Jiří Trnka a v Ábíčku se bude hrát 3. a 12. dubna od 19 hodin, 7. dubna od 14 hodin. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám