Hlavní obsah

Na Febiofestu se představil režisér filmu o Edith Piaf

– PRAHA
Právo, Věra Míšková

Mezi předpremiérami filmů, které se chystají do českých kin, zazářil na Febiofestu snímek francouzského režiséra Oliviera Dahana Edith Piaf, který v únoru zahajoval v Berlíně mezinárodní filmový festival. Dahan v něm podává velmi osobní pohled na velkou zpěvačku, symbol francouzského šansonu a mimořádnou osobnost. Titulní roli ztvárnila úžasným způsobem Marion Cottilardová.

Článek

"Vím, že je Marion hezčí a větší, než byla Edith, však jsem si ji také musel do této role prosadit téměř proti všem, ale byl jsem od začátku přesvědčen, že to musí být právě ona," řekl na setkání s novináři Dahan, který teď ve Francii zažívá ohromný úspěch.

Film už vidělo přes 5 miliónů francouzských diváků, zvedl znovu zájem o desky Edith Piaf, svým způsobem povzbudil národní sebevědomí, prodává se do celého světa.

Nejde o životopis

Dahan přitom zdůraznil, že netočil životopisný film, ale portrét člověka. S úsměvem reagoval na dotazy ohledně knihy Simone Bertautové. "Je u vás evidentně velmi známá, ale musím vás zklamat," řekl a vysvětlil: "Je rozhodně velmi dobře napsaná, ale spousta věcí v ní není pravda. Ostatně Simone ani nebyla Edithina sestra. Já jsem sice čerpal ze všech dostupných materiálů, ale z nich jsem vybíral jen to, co se pro můj filmový záměr hodilo."

Ve filmu, který bude mít českou premiéru v červnu, zazní více než tři desítky Edithiných písní od těch nejslavnějších jako Harmonikář nebo Ničeho nelituji až po takřka neznámé.

Představí se i Vašut a Jarkovský

"Většinou jde o autentické nahrávky, ale někdy jsme je nemohli použít, protože mají příliš špatnou technickou kvalitu. A některé vůbec neexistují. Proto jsme museli najít imitátorky, z nichž ta nejmenší za námi sama přišla, že by chtěla ve filmu zpívat. Když jsme si ji poslechli, bylo jasné, že to opravdu musí být ona." Film se natáčel mimo jiné v Praze a diváci v něm v malých rolích zahlédnou Vladimíra Javorského a Marka Vašuta.

"Když mi je představili a já jsem pochopil, že to jsou vynikající herci a já jim nemohu nabídnout než malé role, cítil jsem se špatně. Ale oni sami mi řekli, že s tím souhlasí, tak jsem je obsadil," řekl Dahan a dodal, že na natáčení v Praze má nejlepší vzpomínky a rozhodně by neměl nic proti tomu se do Česka vrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám