Hlavní obsah

Do kin přichází komedie Prázdniny pana Beana

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Živoucí katastrofa, továrna na výrobu strašlivých problémů při řešení těch nejjednodušších situací, mistr komplikací s tváří zestárlého nemluvněte - těmito a zajisté mnoha dalšími přízvisky lze označit Mr. Beana. Jeho televizní skeče už hezkých pár let patří do zlatého fondu komiky a nyní se v komedii Prázdniny pana Beana podruhé objevuje jako hrdina celovečerního filmu.

Článek

Jeden z nejlepších scénáristů současnosti Richard Curtis (Láska nebeská, Deník Bridget Jonesové, Notting Hill), autor beanovských skečů a seriálu Černá zmije vyslal tentokrát Beana - prostřednictvím výhry v jakési soutěži - z britských ostrovů na báječnou dovolenou do jihofrancouzského letoviska Cannes. Na cestu ho vybavil ještě druhou výhrou, videokamerou, která Beana doslova uchvátila, a na níž své putování (a sebe v něm) zaznamenává.

Výlet do Cannes

Beanova cesta do Cannes je podle očekávání dlážděna maléry, ale především jednotlivými scénkami, v nichž je jeho představitel Rowan Atkinson nejjistější a přináší v nich vše, na co jsou diváci zvyklí a co s radostí ocení.

Kromě toho je tu zápletka v podobě malého ruského kluka, který zůstane Beanovi na krku poté, co se jeho vinou ztratí otci, jenž cestuje jako člen poroty na canneský filmový festival. Bean - magnet na průšvihy všeho druhu - je ovšem shodou přízračných okolností podezřelý z únosu, což se stejně jako všechno ostatní odehrává přesně podle katastrofických scénářů beanovského humoru.

Beanovy výstupy jsou brilantní

Zápletka popravdě řečeno na celovečerní film tak úplně nevydá, mnohé se v ní natahuje a opakuje, ale příliš to nevadí. Jednoduchý děj totiž po většinu filmu tvoří jen spojovací článek Beanových výstupů, z nichž některé jsou doslova brilantní, jiné jsme v té či oné variaci už sice viděli, ale rozesmějí spolehlivě. Upřímně řečeno nic jiného než typickou beanovskou komiku diváci stejně ani nečekají.

Autoři tentokrát ponechali ústředního hrdinu po vzoru jeho skečů prakticky beze slov, takže film se odehrává z větší části v poloze grotesky, což mu velmi svědčí. S blížícím se závěrem pak nabírá na obrátkách a tempu také děj, který vrcholí v báječném, i bez ohledu na hlavní postavu ohromně vtipném finále, kdy Mr. Bean - jak jinak - doslova převálcuje canneské pláže a slavný filmový festival.

Rowan Atkinson je samozřejmě jako Mr. Bean hlavní hvězdou celého filmu, o to příjemnější ale je, že mu přihrávají i tak slavní herci jako Willem Dafoe v roli scenáristy, režiséra, producenta a herce uměleckého filmu nebo Jean Rochefort jako číšník v půvabné scénce pojídání mořských plodů v luxusní francouzské restauraci. Čeští diváci si nádavkem mohou několikrát užít účast Karla Rodena, který ztvárnil ruského člena festivalové poroty.

Prázdniny pana Beana

VB, 2007 Režie: Steve Bendelack, scénář: Richard Curtis, Robin Driscoll, hrají: Rowan Atkinson, Jean Rochefort, Willem Dafoe, Karel Roden aj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám