Hlavní obsah

Premiéry - Prázdniny pana Beana, Vlajky našich otců i Kdo je tady ředitel?

Tento týden přichází do kin tři filmy. Na filmové plátno se vrací Mr. Bean v komedii Prázdniny pana Beana. Vlajky našich otců je válečné drama Clinta Eastwooda a s novým filmem, tentokrát komedií Kdo je tady ředitel? přichází Lars von Trier.

Článek

Prázdniny pana Beana

Svou neomezenou fantazii využívá k co nejkomplikovanějším řešením těch nejjednodušších problémů. Neortodoxní postup sice přináší řadu potíží, ale na konci série událostí, kterou by šlo také charakterizovat jako sled mimořádně nešťastných příhod, stojí vždy triumfálně jako vítěz - Bean, pravá filmová katastrofa. Před deseti lety se z televizních skečů poprvé přesunul na filmové plátno a teď se na něj znovu vrací. Bát by se měli především Francouzi, do jejichž země se vydává na prázdniny.

Původně chtěl pan Bean na Francouzské riviéře pouze nachytat trochu bronzu a pár dní si odpočinout. Život tohoto škodolibého smolaře ani mimo hranice Velké Británie nijak nešetří, a tak se pohodová cesta změní v sérii zmatků, nehod a katastrof, které vyvrcholí promítáním jeho velmi peprného prázdninového deníčku na filmovém festivalu v Cannes.

Mr. Bean´s Holiday, Velká Británie 2007, 90 min., české titulky, režie: Steve Bendelack, hrají: Rowan Atkinson, Jean Rochefort, Karel Roden, Willem Dafoe, Max Baldry...

Vlajky našich otců

Režisér Clint Eastwood se o možnost natočit filmovou verzi knihy Vlajky našich otců od Jamese Bradleyho a Rona Powerse zajímal již delší dobu. Film spoluprodukoval Steven Spielberg.

Jde o jednu z nejznámějších fotografií z dobývání Tichomoří, kde snímek zmrazil v čase pětici mariňáků a jednoho námořního zdravotníka, vztyčujících americkou vlajku na hoře Suribači na Iwo Jimě. Tato přírodní pevnost s plážemi z černého písku a sirných jeskyní se stala dějištěm jedné z nejkrvavějších bitev 2. světové války. Po vyhrané bitvě se zpět do Spojených států dostanou jen tři z nich. Trojice přeživších je ve své roli hrdinů dokonalá - neúnavně jezdí z jednoho konce Ameriky na druhý, potřásají si rukama s vlivnými lidmi a do mikrofonů pronášejí zapálené vlastenecké projevy. Uvnitř však cítí, že část jejich duše už navždy zůstane na Iwo Jimě. Spolu s přáteli a bratry, kteří už se nikdy nevrátí ...

Flags Of Our Fathers, USA 2006, 132 min., české titulky, režie: Clint Eastwood, hrají: Ryan Phillippe, Jesse Bradford, Adam Beach, John Slattery, Barry Pepper, Jamie Bell, Paul Walker, Robert Patrick, Neal McDonough, Melanie Lynskeyová, Thomas McCarthy...

Kdo je tady ředitel?

Kdo je tady ředitel? je bláznivá komedie, která vystupuje mimo tradiční téma a styl Larse von Triera.

Ravn je ředitel firmy. Před svými zaměstnanci však léta zastírá svoji pozici a vydává se za jednoho z nich. Hra na ředitele pobývajícího v zahraničí mu umožňuje anonymně provádět nepopulární opatření. V momentě, kdy se Ravn rozhodne firmu prodat, však potřebuje skutečného, hmatatelného ředitele a do jeho role najme neúspěšného herce Kristoffera.

Jednání však dočasně zkrachují a Kristoffer musí hrát dál. Až jeho bývalá žena, jako právník obchodního partnera, odhalí morální rozměr Kristofferovy role. Šťastný konec je však stále na vážkách, neboť Kristoffer se neohlíží jen na správnost svého počínání, ale chce zároveň zůstat věrný fiktivnímu charakteru ředitele firmy a poučkám svého divadelního mentora Gambiniho.

 Direktren for det hele,  Dánsko / Švédsko 2006, 99 min., české titulky, režie: Lars von Trier, hrají: Jens Albinus, Jean-Marc Barr, Peter Gantzler, Sofie Grbl, Iben Hjejle, Fridrik Thór Fridriksson...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám