Hlavní obsah

Febiofest uvítal režiséra Ibragimbekova a herečku Mitevskou

Právo, Věra Míšková

Slavný ázerbájdžánský spisovatel, scenárista, režisér a producent Rustam Ibragimbekov představil divákům Febiofestu nejdražší kazašský film všech dob Nomád. Napsal k tomuto epickému dílu, odehrávajícímu se v Kazachstánu 18. století, scénář, na režii se podíleli Ivan Passer a Sergej Bodrov.

Článek

"Film stál 30 miliónů dolarů, z toho dvanáct jsme dostali od státu na přímý příkaz prezidenta," vysvětlil Ibragimbekov.

O vztahu s Ivanem Passerem pak řekl: "Jsme kamarádi, scházíme se v Los Angeles, což je jedno z měst, kde střídavě žiji. Kromě toho ještě bývám také v Moskvě a v Baku, kde mám divadlo," řekl Ibragimbekov, k jehož nejslavnějším scénářům patří Lazebník sibiřský a oscarový Unaveni sluncem, které napsal pro režiséra a herce Nikitu Michalkova. Ten právě dokončuje natáčení Unaveni sluncem 2.

Unaveni sluncem 2

"Nechal jsem oživnout všechny postavy, které na konci prvního filmu zemřely, takže opět hrají Oleg Menšikov i Nikita Michalkov a také Nikitova dcera Naďa, tehdy malá holčička, dnes dospělá, asi osmnáctiletá slečna," řekl Ibragimbekov.

Unaveni sluncem 2 se odehrává za 2. světové války, přičemž se ukáže, že hrdina, kterého hraje Michalkov, nebyl zastřelen, ale odeslán ke kárnému batalionu. "Hlavním tématem filmu je, jak si jdou otec a dcera v té strašlivé válečné době naproti," dodal scenárista.

Přijela i herečka ze Samotářů

Hostem Febiofestu byla i makedonská herečka Labina Mitevská, známá u nás z filmu Samotáři. Na ten také zavzpomínala: "Mám ráda Petra Zelenku, který Samotáře napsal, i Davida Ondříčka, který je natočil. Je to o problémech mladých lidí všude na světě, to se mi líbí. Prožila jsem v Praze krásný čas, naučila jsem se česky, takže ještě teď vám rozumím," zasmála se Mitevská, která představila mimo jiné první film, který vznikl ve společnosti, již založila se svými sourozenci.

"Film Jak jsem zabil světce, který režírovala moje setra Teona, je příběh bratra a sestry v nové Makedonii. Mám ho ráda, je velmi politický, odvážný, otevřený, říká věci, které Makedonci chtěli říct dávno, ale nemohli," řekla Mitevská.

Pokud jde o zobrazování událostí, jimiž lidé ze zemí bývalé Jugoslávie prošli, myslí si Mitevská, že umělci mají před sebou ještě dlouhou cestu, než se zbaví úzce národního vnímání. "Někdy jsou cizinci v pohledu na nás objektivnější," dodala herečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám